Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Na vyvlastňování / privatizaci majetku státem je pozoruhodná ještě jedna věc. A to je jak moc různí zástupci státu touží zprivatizovat majetek, který státu bezproblémově vydělává (Budvar).

Nechtějí zestátnit majetek, který roztáčí inflaci jako jeden z jejích hlavních činitelů (ČEZ).

A vůbec neuvažují o privatizaci majetku, který je černou dírou na peníze (Česká Pošta)!

0 0
možnosti
IM

I37v65a83n 44M35i58n88á19ř

27. 4. 2023 11:45

Autor, bohužel, opomněl ještě další paralelu s totalitní minulostí. V 50. letech se všichni majitelé bytů děsili z jejich - doslova fyzického přepažování. Šlo především o obyvatele větších prostor. Vládním nařízením byl ustanoven počet metrů čtverečných na jednoho obyvatele bytu. Pokud větší počet "nadměrných metrů" neumožňoval byt rozdělit, vlastník byl nucen je platit - nad rámec své dosavadní činže. Nebyl-li byt zednicky přepežen na dvě samostatné jednotky - bylo běžné, že jste se o soukromou předsíň museli dělili s lidmi, kterým bylo nutné uvolnit třeba jeden pokoj.

Těmito bytovými praktikami nás komunisté nejvíce přiblížili k úrovni bolševicky zanedbaného státu Sovětů. Řešili tak nejen bytovou krizi, ale i odměňování svých přičiňlivých soudruhů.

5 0
možnosti
LH

Veškeré "městské a sociální" bydlení je jen zlodějna, kdy pár vyvolených bydlí za peníze ostatních na jejich úkor.

9 0
možnosti

Mícháte dohromady dvě spolu nesouvisející věci.

1) Znárodnění

2) Že stát je mizerný hospodář

0 1
možnosti
IS

Obojí jde často ruku v ruce. Ano, stát je mizerný hospodář. Proto by neměl "znárodňovat", ale privatizovat. Zároveň dbát na vymahatelnost práva a efektivní antimonopolní opatření. Jinak se brzy dočkáme znárodňování bez uvozovek.

7 0
možnosti
LV

L62e13o42š 65V85a77c19e75k

27. 4. 2023 7:53

S těmi penězi je to naprostá pravda, stát, potažmo centralni banka ředi neustále měnu, má na to monopol od státu. Inflace je způsobena pouze a jediné tiskem peněz. Inflace okrádá všechny lidi, vydalava na tom je padekatel, tedy stát ci centrální banka.

3 0
možnosti
LV

Jak jste přišel na to, že stát tiskne peníze, aby za ně vykupoval soukromý majetek? Máte nějaký příklad?

0 1
možnosti
SD

Kdyz stat nakoupi na "sve" penize byty, nepouzije je na nic jineho. Stat zadne penize nema - musi je vybrat z dani. Nas rozpocet je deficitni - na danich se nevybere tolik, kolik Bartos a Fiala rozhazi.

Tedy si pujcujeme, penize "vznikaji z niceho" (s predpokladem ze se nekdy casem splati) - a tedy se tisknou. Vzrusta inflace.

Kazda koruna vyhozena neucelne - na byty kamaradum, nebo kvuli PR, na vylet manzela Pekarove na Tchajwan, nebo kazda koruna dotaci "vedeckym institutum" Petra Fialy nebo AgroBabisovi je koruna, kterou nam stat ukradl.

12 0
možnosti
JK

Nejste vy náhodou nepřímý Pinochet?

0 7
možnosti
JK

Proto je dnes protiústavní vyvlastnění. Což je v demokratickém režimu vlastně znárodnění.

0 0
možnosti
JR

J18a29n 90R34á13ž

26. 4. 2023 19:34

Protiústavní je jen vyvlastnění bez náhrady. Samo vyvlastnění za náhradu je zcela běžný proces přechodu vlastnických práv na stát z důvodu vždy, když stst prokáže, že veřejný zájem je nadřazený vlastnickým právům jednotlivce, např. při realizaci obecně prospěšné stavby nebo z důvodu ochrany přírody. Celý postup je popsán v zákoně č.184/2006Sb., který bude asi letos novelizován.

9 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik