Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Výborně napsáno.

3 0
možnosti
JR

J36a28n 24R18á73ž

12. 9. 2022 15:22

Vzpomínám jak jsem byl na začátku devadestátek s tehdejším federálním ministrem Stračárem v Dubnici n.Váhom zažehnat stávku, která se tam chystala.. Jeden z místních dělníků na ministra přímo řval: "Jak můžete dopustit, aby si koupil někdo cizí tuto naši fabriku, ve které roky pracujeme?" Já se ho před těmi někilika tisíci lidmi zeptal: " Můžeš mi říci, co ti v této fabrice, mimo osobních věcí ve skřínce patří, kdy jsi to ty nebo někdo jiný, kdo zde stojí s tebou koupil a kolik jste za to zaplatili, že o ní říkáš "Naše fabrika?"

Nikdy nevymažu z paměti to ticho, která v hale plné lidí pak nastalo. Myslím, že to mnohým teprve tehdy došlo, jako to s těmi "našimi fabrikami" skuečně je.

Mimochodem, stávka s pak nekonala.

6 0
možnosti
Foto

No dobře, ale ta fabrika úplně stejně nepatřila těm, kdo ji tehdy prodávali.

0 0
možnosti
JZ

Opět nelze jinak, než udělit zaslouženou karmu. :-)R^

2 0
možnosti
JV

J47i30r21i 94V27r68a37b32e69c

12. 9. 2022 13:58

A "mistr" V. Klaus má furt velkou pusu :-(.

0 0
možnosti
Foto

Necvrlikal jste přřed cca 30 lety jinou jinou píseń?;-)

0 0
možnosti
Foto

Dovolím si ještě podotknout, že osoby mávající jinými vlajkami než českými (moravskými, slezskými) vlajkami žádnými našimi vlastenci nejsou.

V cizích zemích se, na rozdíl od pana autora a jemu podobných, za své státní vlajky nestydí. Dokonce je často trvale vyvěšují u svých obydlí (např. v Alpách).

5 0
možnosti
JR

J33a90n 96R34á23ž

12. 9. 2022 15:09

To ostentativní mávání vlajkami cizích států u nás také nechápu, v tom jsme hodně "originální", neb jinde to tak vidět není. Co mne vyloženě žere je, že ve vesnici, kterou často projíždím, měli vždy na radnici viset stále vlajku ČR a vlajku se znakem obce, ale někdy z jara se místo vlajky se znakem obce na žerdi nad vchodem radnice dodnes třepotá vlajka modrožlutá. Vím, že mi za tento příspěvek mnozí dají mínus, ale mne taková planá gesta opravdu štvou. Kdyby se nad vchod do radnice přidělal další držák a vlály tam vlajky tři, je mi to jedno, ale takto?

PS. Dokud jsem nepochopil jak velká je hrdost opravdových Američanů na svoji zemi, vlajku, hymnu a ústavu, jako její symboly, tak jsem se díval s podivem na to, u kolika domů, škol a veřejných institucí je v USA vidět vlajka Spojených států, často i vlajka příslušného státu, a to celoročně. A pak jsem si uvědomil, jak malicherné je sebetríznění mnohých Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří jakoby s potěšením vyhledávají pořád v našií zemi něco , co by mohli kritizovat, či pomluvit.

4 0
možnosti

Na začátku autor vysvětluje pojem kognitivního zkreslení a následně ho ukazuje na příkladech z publikační praxe. Především tematické cvičení na téma "co vlastenec to idiot" je velmi názorné.

8 0
možnosti
KT

Tak nevím, miluji svou vlast jako svůj domov, vlajkami nemávám a jsem hrdá, když se Čechům něco podaří. Asi bych se podle vás měla nad sebou zamyslet.

22 0
možnosti
VB

Ano, protože se to nepodařilo vám, ale někomu jinému. Jen si to podvědomě chcete přivlastnit a stát se tím lepší.

0 7
možnosti
Foto

Hrozně rád čtu články, jak by nám bylo fajn, nebýt "cizáků".

Pan kolega je jistě schopen zjistit, že třeba švédské Volvo je vlastně čínské, že Škoda je de facto německá atd.

Svět je dnes provázaný natolik, ýe snad jen štramberské uši jsou jednoznačně místní, i když nevím, jestli to perníkové těsto nepajcují nějakým kořením odjinud. Jedinou zemí, která tak nějak trvá na své isolaci, je Severní Korea se svou filosofií ču-čche. A že by tam byl nějak extra fajnovej život, tak o tom dost pochybuji.

13 0
možnosti
Foto

A jak jste, pane doktore, přišel k Vašemu zdravotnickému zařízení?:-)

6 0
možnosti
Foto

Za totáče byly tři druhy vlastnictví - státní, družstevní a osobní.

V osobním vlastnictví ovšem obvykle nebyly výrobní prostředky (i když někteří staří živnostníci mohli dále podnikat v oborech, kde saturovali poptávku - např. u nás v ulici flikoval boty starý švec, soukromník, dokud koncem 80.let neumřel).

DRužstevní majetek patřil členům družstev, bylo jejich - mohou tedy tvrdit, že bylo "naše".

Státní majetek pak patřil státu. Výnosy z něj (ale i dluhy) měly přímý vliv na státní rozpočet. Tedy byly také přeneseně "každého", tj. "naše", přestože jejich řízení bylo v rukách úzkých skupin lidí. Ze státního rozpočtu se vyplácelo zhruba totéž, co dnes.

Chápu, že tohle nevíte, byl jste za totáče příliš mlád.

10 4
možnosti
AP

No, jako obvykle, mimo. Majetek družstva patřil družstvu, ne družstevníkům. Družstevníci měli "jen" podíl (ideální) a hodnotě majetku družstva. Podobně jako akcionář "nevlastní" majetek akciové společnosti... Takže, možná ten švec...

8 8
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 32,04
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik