Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý den pane doktore, ráda čtu vaše blogy, protože mě zajímají životní zkušenosti lidí jako jste vy. Dovedl jste se prosadit a teď máte snahu něco ve společnosti změnit, jak to chápu. I když Gaussova křivka je neúprosná. Proto ale tu inteligenci máme, abychom jí uplatňovali.

Osobně ovšem míním, že si lidské fungování žádá i něco empatie, vcítění se do jiných lidí, ne natolik inteligencí a pílí obdařených. Můžete samozřejmě namítnout, že píle je otázkou vůle, a vůli si musí každý pěstovat sám. U lidí, kteří ale prošli různými životními peripetiemi, různými neúspěchy, bývá vůle k úspěchu oslabená. Rezignují (viz příklad typických bezdomovců). A i ti jsou součástí naší společnosti. Čili společnost se skládá z množství individualit, a jak jste minule podotkl o našem biologicky podmíněném sobectví, jak spolupracujeme vlastně jen tehdy, když je to pro nás výhodné... teď jsem si ten výrok trochu upravila, jak mi sedí. Nemůžeme fungovat jeden bez druhého. A zároveň každý prosazujeme to momentálně své.

1 0
možnosti
JD

J70a31n 84D33o92u52š82e14k

23. 6. 2022 18:11

A proto si většinou uvařím bylinkový čaj než se vykecávat s nějakým arogánem. Stačilo říct, že takové služby neposkytujete a vyřízeno. Místo toho jste s ní jednal jako se spratkem, jal se husího brku, namočil ho v jedu a svlažil svou rozpálenou žáhu. No a nebo jste si to vycucal z prstu a čekáte jen jakousi validaci od svých čtenářů?

0 0
možnosti
Foto

Myslím že naopak - lepší je vysvětlit svůj postoj tak, aby to druhá strana pochopila, než arogantní odmítnutí. Já toto znám z jiného úhlu pohledu. Několik desetiletí jsem vlastnila obchod s galanterií, dávala m.j. práci švadlenám (drobné opravy oděvů), nebo i dámám co krásně pletly, vyšívaly a svoji práci (svůj čas) se rozhodly prodat těm, kteří nic neuměli. Denně bylo několik požadavků na výměnu zipu u džínů na počkání (vždyť je to snadné), upletení svetru za 100-200 Kč, ukecávání abychom po pracovní době naučili dceru/vnučku plést atd. Úmorné vysvětlování pomohlo těm neumětelům pochopit, že čas kohokoliv není zdarma a je-li jakákoliv práce jednoduchá a snadná, musí ji tedy umět každý. No a nájem se taky sám nezaplatí..... Většina pochopila, pár jedinců se naštvalo.

1 0
možnosti
EJ

E64v64a 19J52u43s56t98o65v56á

22. 6. 2022 15:53

Skvěle napsáno i vysvětleno. R^

0 0
možnosti
JV

Ve své povýšenosti pokračujete, koukám. Zeptal jste se té paní na vzdělání? Možná má vysokou školu taky a pro změnu nechápe, proč pobíráte tedy kapitační platbu. Tento bonus, ve kterém dostáváte za každého evidovaného ve vaší kartotéce zhruba 56 Kč/ měs. aniž byste hnul prstem, je určený právě na úhradu vašich nákladů, mimo jiné i na konzultace s pacientem nebo s rodinnými příslušníky. Vzhledem k nedostatku lékařů není vůbec žádnou výjimkou, že lékař bere platbu za 2 500 "pacientů". I absolvent VŠŽ, jak říkáte, si dokáže spočítat, kolik to měsíčně obnáší. Žádný jiný podnikatel tuto výsadu nemá. A to vám ODS za Julínka ještě nacpalo 50 Kč za to, když pacient vzal do ruky kliku od vaší ordinace. To by bylo zase terno, viďte?:-/

1 0
možnosti

Není mi známo, že specialisté, zde chirurg, berou kapitační platbu.

0 0
možnosti
Foto

Som rád, že už do Vašich textov vkladáte mierny humor a sebairóniu (ponožky, trenírky). Fajn blog.

Pekný deň.

0 1
možnosti
VB

Moc pěkné a pravdivé. Pan Ondrejkovič níže píše o podmínkách úspěchu a má pravdu. Dodal bych, že by se nemělo zapomínat na faktor štěstí. Prostě někomu se obchod (život) vyvede a někomu ne, a to při stejné píli atd.

Pamatuji si na první deal. Šel jsem na veletrh a na stánku oslovil firmu s nabídkou atypických prvků doplňujících jejich produkci. První jednání a hned obchod. Nabyl jsem dojmu, že vše jde samo (naštěstí jsem se z toho nepomátl), ale bylo to jenom o štěstí.

1 0
možnosti
Foto

V principu rozhodně souhlasím, jen bych se trošku vymezil proti některým kategorickým soudům černobílého typu. Ano, jen práce vytváří hodnoty, ale podmínky pro tu práci vznikají v nějakém prostředí. Osoba se stejným nadáním, schopnostmi, vzděláním i pracovitostí nedosáhne totožných výsledků v Česku i v Senegalu či Afghánistánu. Těží z prostředí. Zaměstnavatel například tím, že získá kvalifikované zaměstnance, když mu někdo neplatí, může ho dát k soudu a vyhrát, nemusí udržovat vlastní policii a armádu (může mít vlastní security, ale jen na drobné nenechavce - rozhodně nemusí denně čelit pokusům o vypálení celého podniku). A to vše se bez nějaké míry přerozdělování prostě neobejde. Jasně, že je nutno se snažit o maximální efektivitu, ale i ta má své rozumné hranice, protože lidé nejsou stroje. Například duo Podkonický - Sokol určitě tvořilo velmi efektivní systém generování umělých nákladů z nákladů a úroků z úroků všech možných rozhodčích i exekučních řízení, ale díky tomuto systému (tedy nikoli jen díky těmto dvěma pánům) jsme tu měli skoro milion lidí, kteří neměli co ztratit (ani životní perspektivu) a jejich jedinou touhou bylo celý systém zničit - včetně toho relativně příznivého podnikatelského prostředí.

1 0
možnosti
FN

Hezky napsané. Ale nečekejte mnoho chvály, těch absolventů VŠŽ se v poslední době skutečně vyrojilo mnoho. Snad za to mohou sociální sítě, kde se stačí přidat do nějaké skupiny stejně smýšlejících a kde se navzájem utvrzují ve své pravdě. A pokud jde o to socialistické smýšlení, zpočátku převládaly vzpomínky na bývalý režim, zatím co nyní je importováno z některých západních zemi, kde socialismus nebyl, a možná tato nezkušenost způsobuje že má v těchto zemích socialismus takovou podporu. Takže se nemůžete divit podobnému případu, kdy před pár roky se v poslanecké sněmovně vážně projednávalo, že v každé restauraci má zákazník právo žádat kohoutkovou vodu zdarma. Poslanci, opakuji poslanci měli v úmyslu podnikateli stanovit, že v případě zákazníka žádajiciho vodu, je jejich čas, to nejdůležitější v podnikání, a služba zákazníků zcela zdarma.

2 0
možnosti
HP

To vaše zpochybňování kvalit lidí bez patřičného vzdělání mi začíná být trochu nepříjemné. Napadají mě slova jako elitářství či povýšenost. Jaká frustrace vás k tomu vede?

2 2
možnosti
LV

Co vede Vás k tomu dělat závěry, aniž byste si přečetl text? Kdybyste si to pořádně přečetl, věděl byste, že Vaše otázka je zbytečná. Autor nehovoří o vzdělání, ale o kognitivnich schopnostech.

4 0
možnosti
LV

Malý počet sofistikovaných oponentur? Inu, těm, co nechtějí naslouchat, říkáte to, co nechtějí slyšet...

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik