Takové jakoby nepřímé znárodnění. Takové pirátské.

26. 04. 2023 16:52:25
Ivan Bartoš je anarchista, politik a marxista. Nedávno zveřejnil na sockách pár zajímavých píárek. Tak například zveřejnil, kolik lidí si už pokecalo s tzv. AI.

A protože trávím dlouhé večery povídáním s AI, rozhodl jsem se, že si s ní tentokrát vypomůžu a položím jí pár otázek:

Drahá AI, nedávno nám Ivan Bartoš oznámil, kolik se nakoupilo veřejných, obecních a státních bytů a jaké tím bylo vykonáno blaho. Připomeň nám, prosím, jaké to bylo v padesátých letech v Československu se zabavováním majetku a jak to komunisti píárově zdůvodňovali národu.

AI:

„V padesátých letech v Československu došlo k tzv. pozemkové reformě, která byla prosazována komunistickou stranou a měla za cíl rozdělit velkostatky a přerozdělit půdu a nemovitosti mezi malorolníky. Kromě toho byly v této době značné množství nemovitostí zabavovány státem a komunistickou stranou s odůvodněním, že mají být převedeny do vlastnictví lidu a že mají sloužit pro společné blaho všech občanů.

Tento postup byl zdůvodňován ideologií komunismu, která prosazovala kolektivní vlastnictví a odmítala soukromé vlastnictví jako zdroj nerovnosti a společenských problémů. Komunistická strana také tvrdila, že zabavování majetku je nezbytné k dosažení plánovaného hospodářského rozvoje a k vytvoření nového socialistického společenského řádu.

Zároveň však není tajemstvím, že v mnoha případech byly nemovitosti zabavovány bez spravedlivého odškodnění a že mnozí majitelé byli perzekvováni a nuceni opustit své domovy a majetek. Komunistický režim také využíval zabavování majetku jako nástroj pro potlačování opozice a k likvidaci politických a společenských nepřátel.

Je důležité poznamenat, že zabavování majetku komunistickým režimem většinou nebylo motivováno záchranou chudých dělníků nebo rolníků, ale spíše politickými, ideologickými a ekonomickými zájmy. Nicméně existují případy, kdy bylo zabavení majetku zdůvodněno obhajobou práv obyčejných lidí.

Jedním z takových případů je například tzv. "Případ Černý". V roce 1953 byl v obci Pucov poblíž Jihlavy zabaven rodinný dům místního bohatého rolníka, který byl obviněn z toho, že se podílel na protistátní činnosti. Dům byl přidělen místnímu dělníkovi Josefu Černému a jeho rodině, kteří žili v příšerných podmínkách. Pro rodinu Černých bylo nové bydlení velkým zlepšením, avšak byl to zároveň jen jediný případ, kdy byl majetek přidělen někomu z řad chudých obyvatel.

Je třeba poznamenat, že většina případů zabavování majetku se však nedotkla bohatých majitelů, ale spíše lidí považovaných za politicky nespolehlivé, kteří mohli být kdykoli obviněni a odsouzeni bez spravedlivého procesu.

Informace o "Případu Černý" jsou poměrně snadno dostupné v různých zdrojích, například v knize "Padesátá léta v dokumentech" od historika Josefa Kouteckého. Dále se o tématu můžete dočíst na různých webových stránkách, například na stránkách Paměti národa, které shromažďují svědectví pamětníků této doby.“

Ukázalo se, že Ivan trochu podcenil národ. Vzápětí se mu na jeho účtu začaly množit komentáře voličů již poučených z předchozích nezdarů komunismu: „Jedná se o naše peníze, nikoli o vaše!“ „Ukradli jste peníze na daních!“ „Místo prosperity národa nesystémové řešení a ožebračování pracujících lidí!“ „ Peníze nás všech stejně končí v kapsách vyvolených!“ A podobné.

Ivan se zalekl svého přešlapu a vytáhnul těžké eso z rukávu. Připsal: „Vezmu vás někdy na pokec s paraplegiky, abyste jim řekli, jak jsou vyvolení.“

Ano, bravo, Ivane. Právě ses morálně dostal asi tak na úroveň Hamasu, který odpaluje rakety z areálu školek, aby se potom schovával za mrtvá tělíčka dětí. Vzít si do ústa tak společensky citlivé téma jako jsou nemocní lidi, zneužít humanistického nastavení západní společnosti, zneužít solidarity, sounáležitosti a lítosti jako štítu k prosazení své komunistické agendy, to je opravu morální dno. Paraplegici jsou takoví mediální poutači, jako Případ Černý: Ano, pomáháme chudým lidem, děláme ryzí koncentrované dobro, jsme skuteční klaďasové. To, že to je hospodářsky absolutně likvidační, je v tom návalu dobra už jen nepodstatný detail.

A tak když utřeme slzičku z oka a vytěsníme z mozku představu paraplegika, zeptáme se umělé inteligence, jak stát doopravdy zachází se sociálním bydlením a jak moc doopravdy se státní úředníci starají o dobro lidu, které si každý den berou do úst. Jak to bylo třeba v Brně, drahá AI?

AI:

„V kauze rozdělování sociálních bytů v Brně šlo o to, že v roce 2018 bylo zjištěno, že někteří zástupci městského úřadu v Brně údajně upřednostňovali určité žadatele o sociální bydlení před jinými, a to zejména kvůli jejich politické příslušnosti nebo výměně za protislužby.

Podle zprávy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) městští úředníci údajně vyhledávali potenciální nájemníky sociálních bytů na základě doporučení a dopisů poslanců, radních a členů politických stran. Tyto osoby byly následně umísťovány na přední místa v seznamu čekatelů na byt, čímž získávaly výhodu před ostatními žadateli.

Kromě toho měli úředníci údajně vymáhat protislužby od některých žadatelů, jako například účast na politických kampaních nebo sponzorských darů pro určité akce. Tyto praktiky byly zjištěny na základě interního vyšetřování městského úřadu a následného prošetření ze strany ÚOHS.

V důsledku této kauzy bylo mnoho lidí na seznamu čekatelů na sociální byty poškozeno a zůstali bez řádného bydlení. Kauza také vyvolala velkou kritiku a pozornost médií a veřejnosti a vedla ke změně některých postupů při přidělování sociálního bydlení v Brně.“

Upozorňuji, že se jedná o demokratický stát v roce 2018, nikoli o komunistický stát v roce 1953. Je úžasná vlastnost lidského mozku tím méně vnímat zlo, čím blíže k němu stojíme. Ačkoli bychom praktiky předchozího režimu téměř všichni odsoudili, dnešní znárodňování se nám téměř líbí. A tak se umělé inteligence do třetice ptám, jestli se dnes v ČR děje znárodňování.

AI zatvrzele tvrdí, že znárodňování se neděje.

A tak zkouším trochu změnit otázku: Jak nazvat proces, kdy stát tiskne ničím nekryté peníze, za tyto peníze vykupuje od soukromého sektoru nějaké statky, které pak přecházejí do rukou státu, následně vytištěné peníze vyvolají inflaci, a tím národ připraví o úspory? Nedá se tedy říci, že stát okradl lidi o úspory a ještě vykoupil ze soukromého sektoru statky, a tím pádem je vlastně znárodnil?

AI:

„Takové chování státu by spíše odpovídalo procesu znárodnění, kdy se majetek soukromých subjektů převede do vlastnictví státu. Avšak situace, kdy stát vydává ničím nekryté peníze a tím způsobuje inflaci a devalvaci měny, nelze nazvat přímým znárodněním. Jedná se spíše o měnovou politiku, kterou může stát uplatňovat v rámci svého hospodaření.“

Tak, a máme to. Nelze to nazvat přímým znárodněním. Je to takové jakoby nepřímé znárodnění. Už jsem to pochopil. Ivan Bartoš tedy asi nebude přímý marxista. Zřejmě provozuje a prosazuje nějaký zvláštní ezoterický způsob nepřímého marxismu. Tak ufff. Nemáme se čeho bát.

Autor: Martin Vavruša | středa 26.4.2023 16:52 | karma článku: 44.17 | přečteno: 7534x

Další články blogera

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma článku: 38.18 | Přečteno: 3038 | Diskuse

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma článku: 25.52 | Přečteno: 1104 | Diskuse

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma článku: 35.95 | Přečteno: 2315 | Diskuse

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma článku: 37.10 | Přečteno: 4022 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 246 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 32.70 Průměrná čtenost 6369

Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...