Všechno nám patřilo, než se to rozkradlo

12. 09. 2022 8:27:39
Rád si s vámi povídám o optických klamech a kognitivních zkresleních. O funkcích funkce mozku, které nám asi evolučně pomáhaly k přežití, ale nyní z nás spíše dělají na veřejnosti blbečky.

Jo - a ještě také vedou k tragicky špatným rozhodnutím. A dají se částečně odstranit. Třeba studiem. A proto dnes všem absolventům Vysoké školy života a výjimečně i absolventům marxismu - leninismu povím jedno tajemství.

Před rokem 1989 „nám“ patřil průmysl. Pak ho kapitalisté rozkradli a prodali cizákům, takže dnes už „nám“ nepatří nic.

Ano, ty úspěšné podniky kdysi vybudovali kapitalisté. Ano, často v nich pracovali dělníci s pracovními podmínkami, které nebyly nijak záviděníhodné. Ano, tu hroznou myšlenku, tu vizi, že je třeba tvrdé práce a boje o zákazníka, považovali kapitalisté za ctnosti. A pak přišli ti hodní komunisté, kteří myslí především na lidi, a... kradli.

Nejen, že všechno, co vybudovali a vydřeli zlí kapitalisté, hodní komunisté ukradli a spoustu lidí u toho pozabíjeli, ale ještě to vedli od deseti k pěti, a tím průmyslový stát, kterým bylo Československo, prostě ztratilo tempo. A samozřejmě, že tu mlátím prázdnou slámu, jistě tu není nikdo, kdo by o těchto faktech pochyboval.

Ale do jaké míry byly ukradené podniky „naše“? Podle čeho jste poznali, že byly „naše“? Měl někdo z vás pocit, že něco z toho bylo vaše? Něco jste vlastnili, užívali si plodů vlastnictví, mohli o svém majetku rozhodovat? Haha. Nic z toho. Prostě jste na majetku viděli nějakou vlaječku nebo odznáček a v rozhlase nějaký reportér řekl: „Naše národní podniky“. A vás to zalilo falešnou hrdostí. Nic jste neměli. Nic vám nepatřilo. Nic jste nevybudovali. Horem dolem do vás pumpovali tuto falešnou perverzní hrdost na něco, co vaše nikdy nebylo a nikdy nebude.

Až po revoluci v roce 1989 se trh opět liberalizoval. Ano, opět se masivně kradlo, ale znovu nekradli praví kapitalisté a podnikatelé, kteří chtějí tvořit, nýbrž převlečení komunisté, kteří měli kontakty a know-how. A pak konečně opět zlaté české ručičky začaly z nuly vytvářet firmy v českých rukách – tedy patřící jejich majitelům, ne všem. Opět se kreativní, pracovití Češi mohli pokusit dobýt trh a svět. Společnost začala bohatnout. Za mne dobrý.

***

A vedle toho taky zůstala sorta neúspěšných. Už neslyšeli v rádiu, jak nám patří tohle a tamto. Nepochopili, že právě teď mají příležitost, aby jim konečně něco mohlo doopravdy patřit. Buď z lenosti, nebo z neschopnosti neudělali vůbec nic. A tito lidé jsou dnes konfrontováni s krutou realitou, kdy sousedova koza ne a ne chcípnout a sousedovo auto je lepší než to jejich.

Jako projev této frustrace si tito lidé sednou k internetu a začnou vykládat, jak tenkrát to bylo lepší. Jak „nám“ patřil průmysl. Jak „nám“ patřily fabriky. Jak „nám“ patřilo tohle a tamto. A teď nám to nepatří. A nějak to těm lidem „jakoby chybí“. A v tom tkví ono kognitivní zkreslení.

Jak vám může chybět něco, co vám nikdy nepatřilo?

***

Místo toho, abychom neustále liberalizovali trh, zjednodušovali podmínky podnikání, snižovali daně, umožnovali novým a novým nadšeným Čechům realizovat jejich nápady, jejich podnikání, dovolili jim, aby jim patřilo přesně to, co si svojí prací vybudují - otáčíme pomalu kormidlo tam, kde jsme již byli. Snažíme se uspokojovat frustráty s kolektivistickými choutkami. Opět se snažíme o minimalizaci soukromého vlastnictví a maximalizaci vlastnictví kolektivního. Jen tak masy frustrátů opět dosáhnou pocitu, že „jim“ něco patří.

Protože „my“ - to jsou především Češi, že ano. A sem tam Moravané a občas nějaký ten Slezan. (Mimochodem, já jsem Slezan. A možná jediný Slezan - libertarián.) Dokážu žít s tím, že něco patří Čechovi, něco Moravanovi, něco Němci, něco Polákovi, něco Slovákovi, něco mně. Budu s nimi obchodovat, nebo třeba nebudu - podle toho, jaké nabídnou podmínky obchodu. Jejich národnost je pro mě absolutně nezajímavá.

V ČR existují 3 druhy vlastenců.

Jeden druh vlastenců máchá ruskou vlajkou a s pocitem, že ušetří pár korun na plynu, je ochoten vzdát se kompletně celé civilizace.

Druhý typ vlastenců máchá evropskou vlajkou s pocitem, že evropský diktát je lepší než ruský diktát. Že centralizovaná a přeregulovaná ekonomika je okay, pokud se dělá z Bruselu. Prý pořád lepší, když se zavírají lidé a posílají pokuty za nic, než aby se jako na Ukrajině vraždily malé děti.

Třetí typ vlastenců mě děsí možná nejvíc. Mávají českou vlajkou a nepřiklání se k žádným zahraničním vzorům, ale v podstatě jsou to etatisté nejtvrdšího kalibru. Vandasova dělnická strana a Tomiodiktatura. Často lidé, kteří by nejraději chtěli disciplinovanou krutovládu, vyhlazovací tábory jinak vypadajících lidí, cizinců, lidí s odlišnými názory nebo s odlišnou sexuální orientací. Pokud to budou naše, české vyhlazovací tábory, je to v pořádku, protože co je české, to je dobré.

A pak vedle vlastenců jsou tu lidé, kteří odmítají mávat jakoukoli vlajkou. Chtějí svobodu. Chtějí podnikat a pracovat, kamarádit se se všemi, kteří jim vyhovují, a mít možnost nekamarádit se s kýmkoli, kdo jim nevyhovuje. Dělat svobodná rozhodnutí a vlastnit, co si vybudují.

Já nemávám žádnými vlajkami. Nepotřebuji odznáčky, symboly, pocit hrdosti a příslušnosti k jakékoliv jiné skupině než ke své vlastní rodině. Nezajímá mě žádná diktatura. Ani z Moskvy, ani z Bruselu, ani z Prahy. Nechci silného vůdce, aby zařídil tohle a tamto a u toho kradl. Nepotřebuju ani čáry na zemi. Mně, Slezanovi v Sudetech, jsou blízcí Sasové i Poláci.

A kdy bude v ČR zase líp? Až lidé přestanou mávat různými vlaječkami a hledat vůdce, který udělá „něco pro lidi“, až přestanou toužit po virtuálním kolektivním vlastnictví arbitrárně geograficky určené skupiny a začnou budovat svoje vlastní soukromé vlastnictví.

Pak bude líp.

Autor: Martin Vavruša | pondělí 12.9.2022 8:27 | karma článku: 45.36 | přečteno: 14501x

Další články blogera

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma článku: 38.18 | Přečteno: 3039 | Diskuse

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma článku: 25.52 | Přečteno: 1104 | Diskuse

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma článku: 35.95 | Přečteno: 2315 | Diskuse

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma článku: 37.10 | Přečteno: 4022 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.60 | Přečteno: 257 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 32.70 Průměrná čtenost 6369

Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...