Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi, bulíte

Miluji Terryho Pratchetta. Jeho satira a popisy dějů jsou pro mne absolutně vymistrované a jsou prostě asi tak dobré, jako něco… co je prostě hodně dobré.

Dodnes si pamatuji na jeho geniální argumentaci, ve které vysvětlovala smrť, proč jezdí na obyčejném koni. Problém s koněm kostlivcem nastává především na kočičích hlavách, a to je takový rachot, že jako Smrť ztrácíte jakoukoli auru důstojnosti. A problém s hloupými ohnivými koňmi nastává už ve stáji, protože si zpravidla zapálí svoji podestýlku, pak stojí v plamenech a tváří se užasle. Při představě užaslého koně, který si sám sobě zapálil stáj, vyprskávám smíchy.

Už méně se směji při vzpomínce na roky 2019 a 2020.  V dubnu roku 2020 jsem rozjížděl antikampaň na téma:  „Prostě virus, nepřestřelme hysterii“. A mojí kolegové kontrovali dramatickými filmy ve stylu: „Covid není chřipečka“.  Vzápětí jsem varoval před vznikem covid náboženství a skoro nikdo nechápal, o čem mluvím, o co mi jde a pletli si mne s odmítači a popírači. Mluvil jsem o collateral dammage, kdy opatření škodí jako takové. A když mne u Chrastavy v lese u obce Víska napadla ženská na kole, že sám v lese jogguji bez roušky, a hystericky na mne řvala: „Nasaď si roušku!!!“, pochopil jsem, že náboženství už je tady a samostatné přemýšlení už není možné. Když jsem poté mluvil o lockdownech a jejich ekonomických následcích, hrnuly se ze všech stran na mne agresivní reakce typu:

„Nemůžeš přepočítávat lidské životy na peníze!“

„I kdyby to mělo zachránit byť jeden lidský život, musí se to udělat a stojí to za to!“

I inteligentní lidé, které jsem tenkrát považoval za celkem konsistentní, se na mne utrhovali, že teď není čas na demokracii a na fiskální politiku, že teď národ bojuje s virem a jde o život. Kdo je proti, zabíjí seniory. A později to zase bylo utrhování se na způsob: „Kdo se nechce očkovat, je vyloženě brutální masový vrah malých koťátek.“ Tenkrát jsem se snažil národu sdělit, že účty za naše opatření budou tak enormní, že to způsobí smrt mnoha chudých lidí z mnoha sociálních důvodů, až se mi Trčálek vysmál, že dluhy a chudoba nezabíjejí.

Vůbec nevím, co jste si představovali vy, kdo jste se utrhovali, ale demokratickou silou jste si většinově přes svoje volené politiky prosadili kompletní paralýzu ekonomiky, masivní plýtvání a státní korupci, enormní schodky státního rozpočtu a bezprecedentní tisk peněz.

Denně jste koukali na zprávy a fascinovaně sledovali čísla nově nakažených, uzdravených, zemřelých a počtu míst na JIP. To, že vedle toho běžela čísla dluhů, schodků, vytištěných peněz, předražených zakázek, státních nákupů, cinknutých smluv s Pfizerem, vás nechávalo úplně v klidu, protože co kdyby náhodou onemocněla tvoje babička? Co kdyby to bylo tvoje dítě? Co kdyby to byla tvoje manželka? Co kdyby tvoje sestra pracovala na JIP? Samé emoční argumenty. My přeci musíme… i kdyby to zachránilo byť JEDINÝ život. Cenu života nemůžeme přepočítávat na peníze. Prostě nemůžeme. Není čas počítat. Je čas propadnout náboženskému transu. Kdo se opovážil kritizovat a varovat před tím, co přijde, byl dezinformátor, poblázněnec nebo prokremelský trol. Vznikla ministerstva pravdy a cenzury. Lynčovali se svobodní lidé, co nepropadali transu.

A co jste si vlastně mysleli, že přijde? Mysleli jste, že jednoho dne ve schránce najdete obálku s obrázkem viru, ve které bude složenka a v ní částka, kterou musíte zaplatit jako váš příspěvek na pandemii? Tak to pardon, taková obálka nepřijde. Pokud jste něco takového čekali, jste přesně jak ti ohniví koně, co si zapálí stáj a teď se tváří užasle. Přišla úplně jiná složenka.

Přišla totiž složenka za nájem, složenka za elektřinu, složenka za plyn - a ty částky jsou násobně vyšší. A vy jste stále užaslejší. Prej Ukrajina. Všichni si plivněte na vlastizrádce Fialu, protože vždy je lepší najít si nesmyslného viníka místo toho, abyste si přiznali, že jste hloupí blázni, kteří si to objednali a teď je čas splácet.

Ano, Rus napadl Ukrajinu, zabrzdily se dodávky do EU, ale celkový ekonomický insult je možná třetinový; dvě třetiny toho přestřelu jsou prachobyčejná inflace a bude následována ještě obyčejnější recesí. I kdyby Vláďa teď dostal infarkt a ostatní aparátčící v Kremlu pustili plyn na plné kohoutky, dominový efekt v Evropě už nezastavíte, už se nevrátíme na staré ceny. Ta složenka za covid je tady. A teď už nebulte, pamatujte: „I kdyby to mělo zachránit byť jediný život, stojí to za to.“ Stůjte si za svým a zaplaťte si to, co jste si objednali.

A když vám třeba Markéta Šichtařová před XXYYZZ lety řekla, že Green Deal nás přijde draho a povede ke kolapsu ekonomiky, co jste jí řekli? Že i kdyby to mělo zachránit byť jeden stupeň celsia nebo jeden strom, že to stojí za to?

Vezměte tu složenku do ruky, podívejte se na ní a zhluboka nasajte nozdrami vzduch. Ano. To je vůně reality. Teď platíte ta vznešená hesla, která jste včera hrdinně na fejsbucích vykřikovali. Tak teď zůstaňte hrdiny a nebulte a plaťte.

(Stejně se nepoučíte a stejně to příště nepochopíte, až vám příště řeknu, co se stane za dva roky.)

 

 

Autor: Martin Vavruša | středa 31.8.2022 8:00 | karma článku: 46,25 | přečteno: 14413x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Jsme vadné kusy

A zase po roce přijel do Liberce cirkus. Tedy Night of Warriors. Zašlá sláva minulosti, kdy celý event naplnil libereckou Arénu, tentokrát dávala jen slabou ozvěnu v místním kulturáku, stala se z toho taková klubovka.

1.4.2024 v 17:42 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3075x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2327x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma: 37,17 | Přečteno: 4040x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik