Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři přání pro Ukrajinu

A je to tady. Tak jak před několika měsíci naše média a naše smysly plnila pandemie, nyní jsme zcela pohlceni válkou na Ukrajině. A i zde krystalizují různé názorové skupiny. A i zde se celá situace překlápí do ideologie.

Ideologie, na kterou jsou lidé tak strašlivě chytlaví.

V kontextu doby se všechna vyjádření a všechny proklamace, které nejsou jednoznačně protiruské, proukrajinské, prounijní, proamerické, protikremelské, zdají být zlé a zakázáníhodné. Už se tak nějak tradičně vždy vymezuji proti mainstreamu a státnímu fanatismu. Vždy se snažím neutrálně bojovat za svobodu jako princip. A pokud říkám princip, myslím tím, že bojuji v zásadě proti všem, kteří svobodu uzurpují. A nezajímá mě, jakým jazykem mluví, jakou mají národnost, jakou mají barvu pleti.

Musím připomenout, že Ukrajina se nacházela v absolutním marasmu. Vláda oligarchů, nefungující právní řád, nefungující instituce a nefungující tržní ekonomika. Stát v absolutním rozkladu, kde se masivně drancovaly veřejné zdroje a pošlapávala lidská práva a svobody.

A tak jak to známe z biologie, organismus, který má takto silně napadený imunitní systém a stůně, je strašlivě náchylný k útoku infekce nebo parazita zvenčí. A tak se i stalo. Parazit postával opodál. Nicméně tím, že tvrdím, že si Ukrajina o útok koledovala a do marasmu se dostala sama, zdaleka neříkám, že si to zasloužila.

Jestli kritizuji Ukrajinu a její vnitřní mocenské nastavení, byl bych úplný ignorant, kdybych řekl o Rusku cokoli hezkého. Deviantní struktura v rukou devianta vládnoucího lidem, kteří nikdy nepochopili vnitřní rozměr osobní svobody a tržní ekonomiky a svoji osobní integritu odvozují od adorace vůdce a mýtu silného impéria. Ano, lidem lze vymýt mozek a lidem lze implantovat třeba i názor, že je super, že jim hladoví děti, protože si to přeje veřejný zájem a vůdce říše. Že vzdáti se osobních svobod a svých práv je v pořádku, pokud to poslouží cílům vůdce a říše.

A tady se my z demokratických států ušklíbneme a řekneme si, to jsou ale blázni, to je čiré zlo, jen svobody a demokracie si zaslouží vítězit, a tak statečně pomáháme Ukrajincům. S čímž bezvýhradně rezonuji. Ačkoli pro to nemám racionální důvod, prostě ty lidi mám rád a soucítím s nimi jako lidská bytost. Navíc ale podotýkám, že pokud někdo utekl z nacistického Ruska, je Rus a touží po životě v demokratickém státě, opět nerozlišuji, jestli je to Rus, nebo Ukrajinec; je to pro mne opět jen ubožák, kterého zničila kolektivistická ideologie, před kterou prchá.

A tak my, Česká republika i Evropská unie, v rámci boje s perverzní zlou diktátorskou ideologií zavádíme cenzuru a hodláme zavírat lidi s jinými názory a jinými náhledy na svět. Tržní ekonomiku už dávno zničenou evropskými regulativy ještě víc drancujeme masivní daňovou zátěží, volíme si oligarchy, kteří mají moc nad médii a ohýbají si zákony i ústavní právo ve svůj prospěch. To, co vedlo ke zmaru a úpadku na Ukrajině, v tichosti zavádíme za všeobecného potlesku i u nás a tváříme se, že jsme ti dobří, proukrajinští, bojující se zlem.

Ano, bojujme proti nesvobodám v Rusku a na Ukrajině. Ale současně bojujme především proti nesvobodám v České republice. Porazme Rusa ne střílením do jeho žen a dětí, ale především tím, že postavíme neporazitelný prosperující stát s fungujícími institucemi a efektivní tržní ekonomikou. Cokoli jiného je jen pokrytectví, alibismus a hra na to, že evropský kolektivismus je lepší než ten ruský. 

Se zděšením vnímám, jak lidé opět tleskají vládě, že si došlápne na zlé pumpaře, kteří zvedají cenu pohonných hmot. Hned mi to připomnělo, jak Maduro prohlašoval, že ceny potravin ve Venezuele zvedají spekulanti a prodejci potravin. Odporná je na tom nejen ta bezskrupulózní lež, ale hlavně ten tleskající dav, který věří, že obchod a byznys je zlo, ale mocný centrální stát je dobro. A jsou to jak lidé, co dnes tleskají regulaci byznysu v ČR, ale také lidé, kteří žijí v přesvědčení, že tatíček Putin osvobozuje bratry Ukrajince od zlých nacistů.

Myslím, že dnes už není předčasné říci, že Rusko tragicky prohrálo a že se propadne do středověku. Ukrajina, která začne jako znovuzrozený stát na bodě nula, s rozbitou infrastrukturou a zdevastovanými městy, má nyní historickou možnost něco pochopit a začít s čistým štítem.

Toto jsou tedy moje tři sudiččiny přání pro budoucí nově vzniklý stát na Ukrajině.

  1. Začněte seriózní kvalitní ústavou a inspirujte se třeba Švýcarskem nebo původní USA. Garantujte v ní silná lidská práva a osobní svobody a definujte, do všeho čeho všeho se stát nesmí vměšovat, že se nesmí zadlužovat a že nesmí lid odzbrojovat, protože to byl ukrajinský lid, který vybojoval svobodu, nikoli ukrajinský oligarchistický stát.
  2. Privatizujte celou ukrajinskou infrastrukturu co nejrychleji. Nechte tržní ekonomiku a investory, aby se o vybudování země postarali, nespoléhejte na státní podporu.
  3. Vstupte do ekonomických obchodních struktur Evropy a celého světa, mějte otevřenou ekonomiku a obchodujte se všemi tak, aby to bylo pro vás přínosné. Vstupte do NATO a podílejte se na kolektivní ochraně, ale nevstupujte do EU, kde vládnou podobné mafiánské struktury jako v onom nenáviděném Rusku, a kde vás opět nějaký regulátor z Bruselu bude šikanovat. Vybojovali jste si svobodu krví, tak si ji udržte co nejdelší dobu a vybudujte úspěšný, sebevědomý a bohatý stát, který se stane neporazitelný ne kvůli silné armádě, ale kvůli silné ekonomice. Stát, který už nebude možné nikdy nikým napadnout, protože by to znamenalo ohrožení ekonomických zájmů celého světa.

Poslední přání už není od sudičky, bude ode mne osobně. Prosím, nezapomeňte, že český lid stál na vaší straně, a až budeme my jednou utíkat před evropským fašismem, doufám, že nás alespoň necháte chvíli přespat v tělocvičně, uděláte nám teplý čaj a pustíte nás bez problémů na váš trh práce.  Svoboda je vždy jen jedna a nejlépe to chápou ty národy, které ji právě draze zaplatily. Nepromarněte svojí historickou příležitost.

Autor: Martin Vavruša | sobota 12.3.2022 17:56 | karma článku: 30,27 | přečteno: 1936x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Jsme vadné kusy

A zase po roce přijel do Liberce cirkus. Tedy Night of Warriors. Zašlá sláva minulosti, kdy celý event naplnil libereckou Arénu, tentokrát dávala jen slabou ozvěnu v místním kulturáku, stala se z toho taková klubovka.

1.4.2024 v 17:42 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3075x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2327x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma: 37,17 | Přečteno: 4040x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik