Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L16u26b43o72š 57K21r95i89m28l

30. 9. 2023 18:22

Vážený pane doktore, v mnoha ohledech se s Vámi shodnu, ale hned na začátku píšete o možnosti vyléčit vzácné genetické onemocnění, ale podle dokumentace evropské lékové agentury a dokumentace ze studií nelze hovořit o vyléčení, ale jen o prodloužení života v závislosti.

0 0
možnosti
Foto

Ve Vašem článku jsou některé věci, s nimž bych i souhlasil. S některými nikoliv. Jednu z nich napsal níže Jan Šik.

Píšete, že jsme postkomunistická společnost. Jistě, taky postmonarchistická, poststředověká a taky nejspíše postpravěká. Nevím, kolik je Vám.

Pamatuji, že jako žák a student jsem se musel zapojit do "dobrovolné sbírky" na Angolu, Stěpanakert a Leninakan atd. Šlo vždy o pětikačku, vybíranou předsedou SSM či třídy.

Případ malého Martina a sbírka na něj byla dobrovolná a kdo nechtěl, neposlal nic. Dokonce napsat, že je to pendrek, že se ty prachy mohly dát na léčení pensistů či jejich rekreaci (nevím, nečetl jsem všechno).

Ukazuje se, že na rozdíl od jiných zemí jsme na tom eticky pořád velmi dobře. Že prostě umíme být solidární i v okamžiku, kdy víme na sto procent, že se nám to nikdy nevrátí. Samozřejmě, že tohle nelze opakovat do nekonečna, na to nemá žádná společnost. Ale fakt, že se tak stalo, je jednoznačným důkazem lidskosti našeho socia.

5 1
možnosti

Základní fakt je ten, že lidé se rozhodli dát své peníze tam, kam chtěli.

2 0
možnosti
Foto

J75a38n 23Š73i25k

30. 9. 2023 7:15

Pane doktore, vraťte se na zem. Jestli si myslíte, že by ve volném tržním prostředí s Vámi nějaká pojišťovna uzavřela pojistnou smlouvu zdravotního pojištění a neměla takovéto extrémně drahé a vzácné nemoci ve výlukách, tak jste velmi mírně řečeno naivní. Jistě, nějaká pojišťovna by mohla mít produkt, který by tyto nemoce pokryl, ale pojistné by bylo tak drahé, že by si je mohlo dovolit jen několik velmi bohatých lidí, Martinkovi rodiče sotva. Zkrátka náklady na tuto nemoc se vymykají a měl by s nimi problém každý systém a v jakémkoliv prostředí. V každém, znamená úplně každém pane doktore. Ne ekonome, do toho mate fakt hodne daleko. Hezký den

4 1
možnosti

Škoda, že ve výčtu není uvedeno, kolik VZP a další pojištovny zbytečně zaplatily za léčení úrazů, které si někdo způsobil vlastní nedbalostí, nedodržením bezpečnosti, nebo jen nejvyšší povolené rychlosti na silnici atd...

2 0
možnosti

No upřímně je otázka, zdali plně privátní pojištění funguje...viz. USA. Kapitalismus funguje dokonale v oblestech, kde je nabídka a poptávka nezávislá... bohužel u zdraví nemůžete toto říct, protože jedn strana ma navrch... druhé jde o život... Už vidím, jak pojišťovny pojišťují člověka s 3 vrozenými vadami... zároveň však plný socialismus je také špatně...ale lidi ho chtějí...

1 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik