Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FM

Snůška polopravd, nějak pane doktore, vynecháváte v historii co se vám do pera zrovna nehodí, jenom u nás ve městě v 60.-70.letech vzniklo cca 5 továren, které zaměstnávaly tisíce lidí a kde jsou dnes?

0 0
možnosti
Foto

To je jen taková socialistická pohádka. Můžete postavit pět továren a zaměstnat v nich tisíce lidí, jenže ty výrobky musí někdo kupovat. V 60. a 70. letech je kupoval Sovětský Svaz, aby podpořil budování komunismu a upevnil svou pozici, v 80. letech mu došly peníze a všechno se to zhroutilo. Ale to není dlouhodobý recept, už se dávno ví, že socialistům dříve nebo později dojdou peníze druhých. Nebo snad ty Vámi zmiňované továrny byly tak konkurence schopné, že se o jejich výrobky prala Západní Evropa? Asi těžko.

0 0
možnosti
Foto

Vystehovat se za komance slo naprosto legalne, jen se muselo zaplatit za vzdelani. To, ze jste a jeste ani ted nevedel, je vas problem. A pokud jde i to dalsi, cely zivot jsem byl v prumyslu. Elektrotechnickem, strojirenstvi, automobilnim, takze vim, z toho co pisete, ze o tom nevite vubec nic a jen cerpate z kecu po 89' m.s.

0 6
možnosti

Tak ho můžete poučit, místo namachrovanych keců:-)

4 0
možnosti
JK

J63a87n 93K21a33r40a93s64e83k

13. 9. 2022 14:48

kdyz jsem dole psal obecne o tom vlastnictvi, tak jsem sice tusil, ze to rada lidi nezkousne, ale ze to bude 99% , to mi fakt omracilo.

Vsichni ti psi co moci u patniku a hlidaji si svou misku a ti lvi a jejich teritoria a jeleni a lane - to jste se fakt uz vsichni uplne zblaznili?

A i to co ssebou tahaji ty kocovne narody neni vlastnictvi ale potreby denniho zivota - a bohuzel se to nekdy nazyva osobni vlastnictvi aby se to vyrazivo zkomplikovalo.

Jestli to tedy vetsine unika, autor nepise o osobnim vlastnictvi , ale o vlastnictvi, ktere jsme jako lidska spolecnost etablovali, kdyz jsme se z lovcu a pastevcu stali zemedelci. Tenkrat se ta myslenkova konstrukce = vlastnictvi stala nutnosti a dodnes se vyznacuje tim, ze aby to fungovalo, tak musi existovat notari, katastralni urady, statni vynucovaci aparat a dalsi. A zejmena musi existovat komlikovany pravni system, ktery to vlastnictvi vubec umoznuje.

V tuto chvili je nyni dobré (pro pochopeni te problematiky) si predstavit tedy toho houfne citovaneho lva, ktery 'vlastni' nejake teritorium v te Serengeti savane a ma to take zanesene v tom tanzanijskem katastru - krome toho take 'vlastni' jeste dalsi teritorium v Kongu - tam ale nelovi sam, to jenom propachtoval na nekolik leopardu, kteri mu musi posilat tydne 2 antilopy :-)

My lide jsme to 'vlastnictvi' zavedli jako z nouze cnost, abychom mohli dlouhodobe planovat - k nicemu jinemu to neni. A platime za to tim, ze skoro veskera energie vsech statnich aparatu teto zemekoule se vynalozi na to, aby se tento prastary konstrukt udrzel pri zivote.

Jeste jednou - ta zasadni chyba toho konceptu je, ze staty ruci (garantuji) za neomezene vlastnictvi. Zkuste jit k pojistovne, at za vasi skodu neomezene ruci. Ale kdyz si Babis k tem 57000 hektaru prikoupi jeste milion, tak mu my vsichni z nasich dani budeme platit ten statni aparat, aby na to jeho 'vlastnictvi' nikdo nesahal.

0 0
možnosti
Foto

Kdyz jste se dostal k jelenim a lanim, tak jste zrejme videl rude, nebo modre, jedno jak. Ale ti jeleni s lanemi jsou na vasi strane hriste, pokud jste si nevsiml.

0 0
možnosti
Foto

Ano, pan je blbecek jak sam termin pouzil. Ma sice pravdu, ze po II.WW komunisti zvoleni vetsinou ve volbach znarodnili, chcete-li pak zestatnili nebo ukradli, pojmenovavat to lze ruzne podle presvedceni, firmy a tovarny. Ale to byl jejoich volebni program a vetsina ho akceptovala, protoze pamatovali prave to, ze po nich byly zadany ty panem vyjmenovane ctnosti, aby pracovali do umoru za par supu. Po zabaveni firem je ale komunisti drzeli pri zivote a investovanim je zvetsovali a zhodnocovali. Skodovka, Sigma, CKDa mnoho dalsich jako narodni podniky v 89 byl rozhodne vetsi, nez v 45. To kdo chce poprit je hlupak. A ze to byl majetek nas vsech? No bezesporu, protoze pri stejne cene prace u nas a na Zapade, tady byly nominalne nizke platy a mzdy. Ten rozdil mezi nasimi prijmy a zapadnimi bylo to, z ceho se investovalo do tradicnich znacek, tech znarodnenych, ale bylo vybudovano i mnoho firem a podniku, zvicich narodni, ktere s kapitalizmem pred 49. rokem m.s. nemely nic spolecneho. Tak proto, vy chytroline to byly narodni podniky. Uz podle fotky je jasne, ze o cem pisete jste nezazil a chcete ty, kteri v te dobe zili poucit, jak zili. To v lepsim pripade. V tom horsim ohybate fakta tak, abyste ovlivnoval mysleni a nazor mladych generaci narozenych po 89. Takovahle propaganda, za zivota tech, kdo to prozili, je skutecne velka odvaha nebo drzost. V kazdem pripade ale, je to chucpe.

1 6
možnosti
Foto

To "zhodnocování" se pak naplno projevilo v tom, že většina firem byla naprosto zaostalá, neschopná konkurence. Vyvážet mohly tak to Mongolska nebo Konga. Já jsem v tom žil.

9 1
možnosti
Foto

Ale soukromě vyvěšená státní vlajka se mi líbí :)

To za bolševika nebylo. Poprvé jsem spatřil r.1981 ve Švýcarsku a okouzlilo mě to.

2 0
možnosti
Foto

U nas ža to muzete klidne doatat pokutu za zneuzivani statni vlajky. Nejsme totiz v USA. Ai tam maji pravidla pro pouzivani. Nesmite jich mit vyveseno vic, nez stanovi zakon. A ted to cislo z hlavy nevim. Ale je to mezi 7 a 12, myslim.

0 0
možnosti
JK

J51a41n 17K34a44r45a70s53e87k

12. 9. 2022 20:41

hm, jak je videt, nekdo muze mit atestace z celyho sveta a primarsky zkousky k tomu a presto mu chybi to zakladni vzdelani, ktere jsme my, ti starsi mohli ziskat v hodinach marxismu-leninismu - zejmena v te otazce 'vlastnictvi'

Jak je ten pojem rozporuplny jsme tusili jiz tenkrat, kdyz starsi rozsafne rikali: 'co je tvoje, to je moje a co je moje, na to mi nesahej'.

Historicky je vlastnictvi relativne mlady spolecensky konstrukt, zname ho teprve asi 10 tisic let. Vetsinu nasi lidske existence na teto planete jsme se bez nej obesli. Zrovna tak, jako bez toho soukromeho vlastnictvi vyrobnich prostredku, ktere je tu s nami teprve asi 300 let a presto uz dokazalo zapricinit neprimo stamiliony mrtvych.

Vlastnictvi v prirode neexistuje, je to pouze lidska myslenkova konstrukce a presto si vetsina populace mysli, ze je to neco prirodniho, co na teto planete existuje uz od toho velkeho tresku. A zrovna tak si vetsina mysli, ze to vlastnictvi je treba chranit a kdyz se to nebude delat, tak ze to bude konec civilizace.

Bohuzel jsme behem vyvoje nasi lidske civilizace udelali jednu zasadni chybu, ze vlastnictvi spolecnost garantuje v neomezene vysi.

Tot vlastne vse k tomu problemu. Ty reci autora a podobnych, ze neco nekomu patrilo, a kdyz bude nekomu neco patrit, tak ze bude lepe a podobne kecy jsou obrovsky nevedecke tak na urovni 4-te cenove.

Lide bdete!

2 4
možnosti
JL

Pane Karasku. Vse dobre recene, az na ten konec. Nemusime chodit moc daleko. Porovnejte dva velke statni uskupeni,. CCCP vznikl 1921 a skoncil 1991pod tlakem neuspesneho hospodarrstvi.

USA vzniklo 1776 a dnes ma nejvetsi blahobyt pro 330 milionu lidi. Pise se rok 2022!!! CCCP byl postaven na spolecnem vlastnictvi s ridici slozkou strany. USA stavelo na soukromem vlastnictvi a dospelo tak az do dnesniho dne. Od roku 1932 jsou nektera odvetvi pod kontrolou federalni vlady.

Jeden zakladni cinitel jiz pred temi 10 tisici lety, byla CENA produktu ve vymene. Handrkovanim se k tomu prislo. Neznam primo rok, ale smena se zacala urcovat v cene zlata. Pozdeji to zlato byl kov s ktereho se tiskly penize. Da se rici, ze 1945 se vaha zlata jen urcovala v cene bankovek. Protoze zlata nebylo dostatek.

Dnesni tisknuti penez prinese katastrofu. Lide nejsou disciplinovani v cele financni svere. Vsak vlastnictvi vyrobnich prostredku to bohatsvi uchova.

4 0
možnosti
JL

Vite pane Martine Vavrušo, napsal jste peknou uvahu. I to mnozstvi diskutujicich to ukazuje. I to pozitivum je vysoke.

Vsak malickost mi chybi. Prave to vedomi vlastnictvi a jeho dusledek. Vite, pri znarodneni jakehokoliv podniku (statku), jedna velmi dulezita cast tohoto majetku se ztrati.. To je cena tohoto majetku. Zde neni nutnost ji kontrolovat. Vse pripada statu a stat disponuje s tolika podniky, ze nema kapacitu (ani chut) to sledovat.

Vite, to je vlastne ten nejzakladnejsi prvek pozdniho kapitalismu, ktery dnes nazyvame "trzni rad"!! Cistym ukazem takoveho podniku je jeho "akcie" obnasejici cenu, vyjadrenou cenou podniku deleno poctem akcii. Vse je otevrene na "burze" a hlavne, vse je dostupne. To je cisty kapitalismus a take se nazyval i kapitalismus pro obcany. Skoncil velkou krizi 1929.

To co nasledovalo vidime i dnes. Statni kontrola zakladnich odvetvi je ta metla celeho bysnisu. "CEZ" je ukazkovy podnik. Stat vlastni 70% ceny podniku a je ta sila, ktera mava podnikem. Stat nedava moznost silne konkurenci CEZU. To je cele dilema. Jsme zavisly nejvice na tomto kolosu.

Ukazkou nepodchyceni noveho trzniho radu, je podnik "BATA". Tomik, coby vlastnik celeho podniku, nerozeznal silu akcii a organizaci s ni, proto zanikl v mnoha statech sveta. Kooperaci s dvema prednimi vyrobci sportovnich obuvi, odmitl a tak gumova, plasticka a kozena obuv znama i u nas, jej neudrzela v predni pozici.

Toto kratke vysvetleni je celkove nezname pro ceskeho obcana. Politicke zasahovani do akciovych spolecnosti nesmi byt direktni. Stat nesmi vlastnit jedinou akcii zadneho podniku. Urcuje jen pravidla pro vsechny a kontroluje provoz bez korupce a kradeni a ridi mit privatni konkurenci ve vsech oborech

1 0
možnosti

Souhlas, ale já osobně z akciových podniků nemám radost. Dříve podniky vlastnil majitel. Dnes je de facto vlastní manažeři.

0 0
možnosti
LN

Dovolim si reagovat na vas zaver. Opravdu si myslite, ze byste mohl existovat v takove spolecnosti ve ktere nikdo nevladne? Jinymi slovy - kde nikdo nenastavuje nejaka pravidla (coz rozhodne nelze nazvat diktatem z Prahy nebo Bruselu, nebot je tvori i vami voleni zastupci) a nevymaha jejich dodrzovani? O tom vazne pochybuji. Navic mi pripada, ze tak trochu nechapete proc vubec vznily kmeny, kralovstvi a nakonec staty ci nadnarodni spolecenstvi. Pokud do zadneho nechcete patrit a casti sveho "ja" se s nim identifikovat - tak nepatrite nikam a jste pouhy "parazit" (nerikam, ze primo skodlivy) v prostoru vytvareneho a udrzovaneho ostatnimi.

2 0
možnosti
JR

J65a29n 22R65á80ž

12. 9. 2022 17:26

Tak už to někdy bývá, že dobrý článek lze nakonec částečně znehodnotit nějakým proklamativním prohášením, jako to udělel autor ve svém bolgu závěrem jak opsaným ze sto let staré anarchistické příručky.

Není to pro posouzení samotného textu bolgu podststané. Článku jsem dal karmu.

0 0
možnosti
VG

Byl jsem ještě před hlavní sezonou na dovolené v Posázaví. Na penzionu, kde jsem bydlel vlála vlajka Ukrajiny. Majitel tam dokonce pořádal výstavu proti ruské agresi na Ukrajině. Jedním slovem velký humbuk, ale na vstupních dveřích velká cedule "UKRAJINCE NEUBYTOVÁVÁME!" Není to kocourkov?

0 0
možnosti
Foto

Škoda, že jste to nevyfotil. Takhle to vypadá tak, že prostě lžete.:-)

6 0
možnosti
JR

J68a80n 75R63u55d98o43l15f

12. 9. 2022 15:46

...jen další odkopanej NARCIS...Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik