Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

Nevěříte? Tak hele: Znáte maminky. Jako otec tří dětí už v tom vidím vzorec. Narodí se klubíčko čehosi a maminky se hned setkávají, švitoří a pak jedna začne: Podívej, já bych měla výbavičku po Nikolce, a jiná: já mám výbavičku po Klárce, a třetí: já zase po Sofince… Ježísi, a co za to? Ale dobrý, dej mi třeba pětikilo za tašku a jsme dobrý.

A pak najednou dítě udělá vžooouummm a je z toho dvoumetrový chlap. Ale ještě chvíli před tím opět dámy švitoří a slyšíte to opačně. Ta, co před chvílí kupovala, ještě skoro nepoužité opět prodává. A tak ty nejmenší botičky byly na nožičkách jen desetkrát, ale už je má páté dítě. A pak jedna něco dá na eBay a další založí třeba mimibazar. Heuréka! Eso se llama libre mercado, imbéciles.

A pak přijde pán do ordinace, distorzní poranění hlezna, alias podvrknutý kotník. Au au au, tady sádra, nebo ortéza a tady krásné duralové berličky. A všechno je to za-dar-mo, protože máte kartičku Vé-zet-pé! Ale vlastně sypete bambiliony do tohohle děravého systému, který drancují politici, lobbisté, zloději, ale i ředitel Kabátek svou apanáží 350 000 kč měsíčně. Na první pohled win-win. Vy máte svoje duralové berličky za pár tisíc a Kabátek zase čtvrt míče.

Ale tahle hra by měla být s nulovým součtem. Stejně ty peníze nakonec někde chybí a neefektivity se hromadí. Nakonec to končí dluhem. A dluh zaplatíme zase my všichni inflační daní.

A tak jdu z práce kolem kontejneru a u něj se válí ještě lesklé duralové berličky. Ono, co nemá cenovku, nemá pro lidi žádnou hodnotu. Maminky, které koupí botičky za 700, se je snaží ještě střelit za 500, protože si velmi dobře pamatují, jak musely vytáhnout z peněženky sedm papírků a jaký to byl pocit. Ale berličky za-dar-mo? Kdo by je chtěl? Kdo by je koupil? Vždyť i ten další je bude mít za-dar-mo.

Eso se llama socialismo, tontos.

Botičky na jedno chození se budou nosit, prodávat, nosit a darovat a dědit tak dlouho, dokud budou držet pohromadě, protože jejich pořízení vždy bude stát nějaké peníze a každý tvor se snaží zvýšit svůj užitek tím, že něco ušetří. A vedle toho někde se musí vytěžit bauxit, za ohromných ztrát energie se vyrobí hliník, ten se musí formovat a tvarovat až nakonec se k tomu dají nějaké polyuretanové chrániče. Nemocný se na tom sotva 3 týdny belhá a pak se to beznadějně hodí na půdu nebo ke kontejneru.

A pak k vám přijde kolektivista ještě vám se zcela vážnou tváří řekne: Kapitalismus drancuje zdroje a je bezohledný k životnímu prostředí! A ty si jen řekneš: Panebože, odkdy? Entonces esto es ecología, ustedes comunistas.

To nejekologičtější, co lidstvo vynalezlo, je efektivní alokace zdrojů, a toho nelze dosáhnout jinak než volnotržním hospodářstvím. Kdo tohle ještě nepochopil, už nikdy asi nepochopí. A tenhle mejdan zaplatí vaše děti.

Viva la libertad carajo!

 

Autor: Martin Vavruša | sobota 16.3.2024 17:07 | karma článku: 38,27 | přečteno: 3075x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Jsme vadné kusy

A zase po roce přijel do Liberce cirkus. Tedy Night of Warriors. Zašlá sláva minulosti, kdy celý event naplnil libereckou Arénu, tentokrát dávala jen slabou ozvěnu v místním kulturáku, stala se z toho taková klubovka.

1.4.2024 v 17:42 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2327x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma: 37,17 | Přečteno: 4041x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Pracujte, plaťte a nevěřte na utopie

Dnes bych, přátelé, s vámi rád zavzpomínal na rok 2022. Podobná skupina lidí, které mne dnes nazývá utopistou, mne tenkrát nazývala arogantním hlupákem, který se vyjadřuje k věcem, kterým nerozumí.

16.2.2024 v 9:04 | Karma: 23,84 | Přečteno: 1592x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik