Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

I největší fanatici východního bloku byli pod náporem důkazů nuceni přiznat, že tržní ekonomika to na plné čáře natřela centrálnímu plánování. Ony se ovšem stále rodí nové hloupé děti starým hloupým rodičům, kteří jim našeptávají: Kdysi bylo lépe.

A tak jsme slavnostně ukončili ten hloupý pokus a zahájili transformaci ekonomicky směrem k tržnímu hospodářství. A někde v půli se to zadrhlo. Hydra kolektivismu a regulace ekonomiky nakladla mezitím vajíčka už i na západě. A tak zase úředník někde sedí a rozdává. A už zase rozhoduje strana a ne klient.

A jednoho dne podvyživení lékaři opustili pohotovosti a urgentní příjmy, aby úředník sáhl hlouběji do brašny se zlaťáky. Holoto! Kapsa je už prázdná, lidi umírají a vy byste chtěli kdoví co? Máte léčit, pomáhat, jak jste slibovali, když vám lid a strana platili studium, a vy teď chcete drahá auta zahraničních značek a velké byty? Nu dobrá… Tedy vytiskneme peníze z ničeho a tady máte. Všem pomůžeme. Nebojte. 

A jak se rozjely rotačky strojů tisknoucí peníze, tak i cenovky zboží uhánějí vzhůru.

A ejhle, najednou jsou nám dotace na hektar půdy malé. Jak máme podnikat v zemědělství, když nám dáte malé dotace? Chceme svobodný, ničím nerušený trh a spravedlivé dotace, na které máme právo! I lékaři mají přeci právo na celoživotní rentu, protože slouží noční služby jak utržení. A kola zrůdné nárokové ideologie se roztáčejí do běla až z nich létají jiskry.

A co učitelé? Učí naše děti, mají nárok!!! Úředníku, přidej! Zadluž, přerozděl, my si přece všichni zasloužíme více než ty ostatní, ty to přeci musíš vědět, jak jsme důležití. Ajznboňáci nás vozí do práce, mají nárok! Autobusáci mají nárok. Hasiči mají nárok. Policie má nárok. Piloti mají nárok. Slíbili jste to ve volbách. Ano i ANO, ano i Pětikoalice, všichni nás krmíte sliby, že nám rozdáte to, co jste vzali ostatním, dáte to zrovna nám, protože náš nárok je větší! A když nestačí argumenty? No problema, vašnosto, přitvrdíme…

Prázdné pohotovosti, zombie apokalypsa na ulicích, vaky na mrtvoly. Přitlačte na pilku, úředníci, a bílá mafie se vrátí ke strojům! „Tak to teda ne“, odpovídá zelená mafie, to my taky máme své zbraně! Zablokujeme silnice, rozmetáme všude hnůj, zničíme vám den, náladu, cestu do práce, abyste si uvědomili, že bez nás umřete hlady. Ehm…teda neumřete, protože snadno cokoli dovezeme ze zahraničí… ale… no to nevadí. Bez toho, aniž bychom přestali kydat hnůj, se alespoň nedostanete do práce.

A tak lékaři, místo aby se zajímali v konkurenčním prostředí o to, jak nabídnout lepší a levnější služby klientům, maří čas lobbingem a vydíráním pacientů. Zemědělci zase místo produkce potravin se snaží naštvat co nejvíce lidí, aby jim dali větší dotace. Dávno nerozhoduje trh a dávno nerozhoduje klient dle svého uvážení. Nene, trh je utopie, takhle vašnosta úředník, co ho politik úkoluje, ten to pěkně rozdá podle toho, kdo v danou chvíli dělá největší brajgl a kdo nejvíc dělá vrásky politikům, kteří se klepou na své znovuzvolení.

Skvělý systém alokace zdrojů, nemyslíte? Ale nezbytný, protože svobodný trh by nechal ve štychu ty chudé, netalentované, nemohoucí, a my, strana, tady a teď právě pomůžeme. Ale lautr všem, fakt, natuti, můžete nám věřit, protože bude líp. Už jste někdy viděli politický billboard s nápisem: tenhle rok pomůžeme Kuchařům, Zelinářům a Svobodným Matkám, ale sebereme Zahradníkům, Soustružníkům, a Zdravotním Sestřičkám, protože státní rozpočet je hra s nulovým (nebo mínusovým, ale konečným) součtem? Ba ne, jak říká Taťka Špidla, zdroje jsou. Myslel tím dluhy.

A proto všichni chudneme a ztrácí se konkurenceschopnost evropské ekonomiky a každý, kdo napíše, že je to špatně, je buď utopista, ruský šváb anebo prevít spekulant.

Na to vám řeknu jediné: Afuera! Puedes derrotar al socialismo, viva la libertad, Carajo!

 

Autor: Martin Vavruša | pátek 1.3.2024 18:33 | karma článku: 35,99 | přečteno: 2327x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Jsme vadné kusy

A zase po roce přijel do Liberce cirkus. Tedy Night of Warriors. Zašlá sláva minulosti, kdy celý event naplnil libereckou Arénu, tentokrát dávala jen slabou ozvěnu v místním kulturáku, stala se z toho taková klubovka.

1.4.2024 v 17:42 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3075x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma: 37,17 | Přečteno: 4041x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Pracujte, plaťte a nevěřte na utopie

Dnes bych, přátelé, s vámi rád zavzpomínal na rok 2022. Podobná skupina lidí, které mne dnes nazývá utopistou, mne tenkrát nazývala arogantním hlupákem, který se vyjadřuje k věcem, kterým nerozumí.

16.2.2024 v 9:04 | Karma: 23,84 | Přečteno: 1592x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik