Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik přesně bankrotů potřebujete?

Za dalekými horami a za dalekými lesy, byla nebyla jedna krásná země. Příroda tak nádherná, že by vám oči slzely. A přírodních zdrojů tak moc, že by každý v zemi mohl vést pohodlný a bohatý život.

Osmá největší země na světě, na začátku 20. století dokonce sedmá nejbohatší země světa. A přesto dneska v tomhle ráji lidé žijí a umírají v bídě.

Jak se to stalo? Jednoho dne do ráje přisel socialista a začal lidem slibovat rovnost a sociální jistoty. A pak už to jelo: centrální řízení ekonomiky, populisté, politické dárečky, masivní tisk peněz, regulace, korupce, restrikce, vykloubené státní násilí. Od nezávislosti na Španělsku v roce 1816 země zbankrotovala devětkrát. Devětkrát!

Nejvýznamnější bankroty se odehrály v letech 1890, 1982, 1989, 2001, 2014 a 2020. Ke každému z těchto defaultů se dozvíte samostatný příběh, proč k němu došlo, ale jedno mají společné: Levicové vlády, které lidem intenzivně tvrdily, že trh je zlý a že lidé potřebují stát, který by je před zlým trhem ochránil a zaručil rovnost a spravedlnost pro chudé, a to cestou státního přerozdělování a centrálním řízením ekonomiky.

Jak se tak koukám na historii tohoto státu, hned si vzpomenu na jeden díl z The Simpsons, kde je Bart Simpson testován Lisou, jakou má schopnost učit se. Zatímco morče se po jednom elektrošoku choulí v koutě, Bart dostane ránu, řekne AU! a sáhne na elektrodu znova. A znova a znova a znova. Je to děsná legrace a krásná ukázka toho, že Bart má menší schopnost učit se ze svých chyb a z bolesti než morče. ( https://www.youtube.com/watch?v=5pxG4yd8U3U ).

A zatímco se všichni popadáme za břicha, jaký je Bart bezmozek, připadají mi leckteré národy podobně kolektivně hloupé. Socialismus – default – AU!  - socialismus – default – AU! - socialismus – default – AU!!! A stejně jako Bart a pořád a pořád dokola. Státy plné bezmozků bez schopnosti poučit se z vlastních chyb.

Devět bankrotů, proboha, a pořád skáčou na stejné socialistické kecy a sliby. Jiná jména, jiné strany, ale pořád stejná politika. Marné hledání „konečně slušných politiků, co to s námi budou myslet upřímně a budou to dělat pro lidi“ - AU!!! „Konečně někdo, kdo nebude krást“ - AU! „Konečně odborník, co bude řídit ekonomiku jako firmu“ - AU! „Konečně studovaný politolog, co tomu rozumí“ - AU!

Pořád hledání nějakého svatého Grálu. Neexistujícího řešení. Hledání vůdce, který splní nesmyslné a nesplnitelné zadání. Řídit ekonomiku lépe než tržní hospodářství a rozhodovat se za lidi lépe, než by se rozhodovali oni sami za sebe. Nikdy a nikde to nefungovalo, ale s takovou frekvencí jako v Argentině se nedokázali trýznit skoro nikde jinde na světě. Až do dnešních dnů.

S radostí nám Čechům oznamuji, že si nedávno argentinský lid většinově zvolil za prezidenta čistokrevného libertariána. Absolutně nepředstavitelný a nepředvídatelný, ale pro mne zcela logický tah.

Levicové deníky celého světa se předhánějí v pejorativních adjektivech, aby pana prezidenta pošpinili v očích západní veřejnosti. Prý: Extrémně pravicový populista. Extrémní pravičák. Blázen. Divnej nerd. Mám v živé paměti, jak ty stejné deníky pěly ódy na „skvělého“ venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, jak skvělé sociální programy aplikoval na svou zemi. To, že Maduro dohnal svoji zemi ke krachu a na pokraj hladomoru, že to byl extrémní komunista, vzděláním taxikář a absolutně vymaštěný člověk – to moderní západní deníky zmínit minimálně v počátku jeho politické kariéry nedokázaly. No a pak ten hladomor a krach země z Venezuely zase tiše odešel – i s Madurem.

Dnes ale na levici, komunismu, socialismu, kolektivismu není nic extrémního. Nene, dnes je to u nás na západě normou. Ale jak někdo cituje nobelisty jako např.  Friedricha von Hayeka (1974 Nobelova cena za ekonomii), stává se z něj extrémista! Extrémní pravičák. Jak hluboko jsme už proboha klesli? Jak máme pokřivenou a zamlženou optiku vnímání světa, abychom tolerovali tak zmrzačené a nesmyslné názory?

A proto, milí Češi, malá otázka na tělo. Kolikrát chcete nechat zbankrotovat naši malou zemi ve střední Evropě? Kolikrát otočíme levicové strany? A když nás zklame levicový populista Fiala, vrátíme se ještě k levicovějšímu populistovi Babišovi? A pak budeme zkoušet levicové křesťany? Nebo levicové Japonce? Co tak ultralevicové dredaté piráty? Nebo levicové starosty? Budeme mezi nimi hledat konečně toho hodného levicového politika, co bude konečně myslet na lidi a ochrání nás před tou hrůznou tržní ekonomikou a před tou nebezpečnou svobodou?

Zklamou vás nutně všichni, protože to káže nemilosrdná materie konsistentní reality. Prostě to nefunguje, nikdy nefungovalo a nikdy fungovat nebude. Ale třeba po 9. bankrotu České republiky a zruinování a vykradení všech důchodových fondů dáme šanci někomu jako Libor Vondráček, který nabízí to, co teď zatím ještě skoro nikoho nezajímá: Svobodu a tržní ekonomiku. Po devátém bankrotu nám to snad dojde.

Autor: Martin Vavruša | čtvrtek 30.11.2023 17:50 | karma článku: 42,46 | přečteno: 6085x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Jsme vadné kusy

A zase po roce přijel do Liberce cirkus. Tedy Night of Warriors. Zašlá sláva minulosti, kdy celý event naplnil libereckou Arénu, tentokrát dávala jen slabou ozvěnu v místním kulturáku, stala se z toho taková klubovka.

1.4.2024 v 17:42 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3075x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2327x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma: 37,17 | Přečteno: 4041x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:40

Přímý přenos Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik