Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zachraňte Martínka.

Českou republikou otřásl další zajímavý případ. Malý Martínek trpí vzácným genetickým onemocněním. Dobrá zpráva je, že lidstvo ve svém výzkumu došlo již tak daleko, že dokáže pomocí genové terapie tento stav léčit.

Špatná zpráva ovšem je, že cena terapie je velmi vysoká. Jako fakt hódně vysoká.  Tak tak se prostě stalo, že úředník ZP s úsměvem řekne NE!

Ale na začátek příběhu. Lidstvo je od pradávna konfrontováno s problémem, jak se zajistit proti neštěstí, újmě na majetku a na zdraví. A lidstvo taky na řešení tohoto problému přišlo a princip je úžasně jednoduchý. Jmenuje se pojištění. Je to kolektivní záležitost a hrají v něm roli dva faktory. Kolektivní strach z rizika a jasně definované smluvní podmínky, jak ti šťastnější pomůžou finančně vyrovnat neštěstí těch nešťastných. 1), 2)

Je to smlouva, je to program a je to psaný zákon. Námořní spolky si tak pojišťovaly své lodě, Egypťani si prý pojišťovali pyramidy a dokonce i z Československa ještě dávno před rokem 1989 známe tento model kupříkladu v podobě pojištění nemovitostí: Vyhoří ti barák? Neštěstí. Ale tisíce jiných lidí za posledních pět let nahromadilo takovou částku, že se ti z toho podaří zaplatit opravu. 3), 4). Geniálně jednoduché. Každého to stojí málo, ale vytáhne to nešťastlivce z opravdu velké bryndy.

Ale historii znáte. Jednoho dne na svět přišel Karl Marx a vymyslel ideologii, která se usídlila v hlavách milionů lidí, především lídrů tehdejší doby. Marxe miloval Lenin i Stalin, Hittler i Goebbels, Mao ce tung, Fidel Castro a spousta jiných masových vrahů historie. Ačkoli se ideologie nikde nepovedla uvést do praxe, vždy vedla k hladomorům a masovým vraždám, stále přežívá v hlavách nevzdělaných a indoktrinovaných lidí na celém světě. Ano, i v České republice. Potomek komunismu se nazývá rovnostářství a kolektivismus. Rovnostářství znamená všichni všechno stejně, stejný výsledek bez rozdílu na snahu, odvedenou práci a talent. Touhle nemocí jsou Češi úplně posedlí a skrz naskrz jsou prolezlí ideologií rovnostářství. A kolektivismus je projevuje patologickou vírou ve všeobecné dobro, kdy celek je vždy a za každých okolností více než jedinec, a jedinec by se měl obětovat celku, pokud to prospěje vyššímu dobru. Problém u tohoto konceptu je, že ten, kdo definuje „vyšší dobro“, je skupinka elitářů prakticky úplně odtržených od vnitřního nastavení a cítění obyvatel.

Ačkoli se lidé domnívají, že skrze volené zástupce dostávají své myšlenky do nastavení společnosti, že demokracie funguje, ukazuje se, že lidé a občané na to, co je označeno za veřejný zájem, mají téměř nulový vliv. Volení zástupci stejně prosazují pravidla dle jiného klíče než podle preferencí lidí. Demokracie není žádný fungující režim, je to jen dítě komunistického státu, jsme postkomunistický stát. Stát se podobá svému rodiči více, než jsme si troufali myslet. Zdědili jsme instituce, zákony, principy. Dokázali jsme odstátnit sotva jednu třetinu celé ekonomiky. Vše řídí big brother. Rozhoduje úředník. O našem těle, o životě, o smrti. Lidu navzdory. Jako bychom stěny vězení přemalovali na růžovo a nazvali to Happyland. A úplně jasným přemalováním je nazvání zdravotní daně zdravotním pojištěním.

A tak se začíná odvíjet příběh a celospolečenská diskuze na téma: Zachraňte Martínka. Všichni sociálně založení lidé přejí Martínkovi život. Jeden z komentářů se mi obzvláště „líbil“. Jeden pán na veřejných sítích nasdílel názor, že za 100 000 000 Kč by se dalo udělat pro společnost strašně moc dobra, pomoci důchodcům, pomoci hladovějícím dětem, sociálně vyloučeným atd. atd., a takhle za 100 mega vlastně dáme šanci jen jednomu dítěti. Samozřejmě se na pána strhnul mega shitstorm, padaly povětšinou invektivy sociálně laděných žen a mužů, ale na argumentační rovinu se nepustil vůbec nikdo. Přeci každý dobrý člověk musí CÍTIT, jak je dobré pomoci Martínkovi. A tak si tu naši čeští rovnostáři a kolektivisti nadávají ho imbecilů, hovad, pohlavních orgánů a zvířat a každý má jiný názor na to, jak dělat všeobecné dobro. Každý je přesvědčen o tom, že jeho pocit v bříšku a jeho nastavení je to jediné správné. Koukám na tu diskuzi a připadám si jak Alenka v říši divů.

A tak píšu: Velká škoda, že Martínek neměl pojištění.

A to mi zase Mamynky s IQ 70 naložily pořádnou nakládačku: Podle zákona je každé narozené dítě automaticky pojištěné a bla bla bla. No jasně, pracuju 25 ve zdravotnictví a tento fakt jsem asi nějak minul (Sarkasmus). To spíše vy, rovnostáři, si myslíte, že růžové stěny dělají z vězení zábavní park. Já ale nekoukám na barvu. Ani nekoukám na název „pojištění“. Zajímá mne model fungování a konstrukce.

Představte si, že by pojištění proti požáru fungovalo tak, že někdo vyhoří a na fejsu se strhne diskuze: Vážně musíme opravit barák pana Nováka? Víte, kdybychom si ty peníze rozdělili, opravíme si z toho všichni ostatní střechu. A 100 opravených střech je přece větší dobro než jeden opravený barák, no ne? Kdyby to někdo zkusil říci u vyhořelého domu, asi by mu hasiči narvali stříkací hubici někam až po kořen. Prostě o smluvní pojistné události se nehlasuje, ani nediskutuje. Je to smlouva, je to psaný zákon, souhlasili všichni. 5) Všichni platíme, jeden má smůlu, a tak mu pomůžeme. Tečka. Žádné perverzní principy údajného vyššího dobra.

Ale my nejsme ve zdravotnictví pojištění. My platíme daně. Úředník se s absolutní svévolí rozhodne, za co ty nahromaděné peníze ve zdravotních pojišťovnách utratí. A tak se úředník největší Všeobecné zdravotní pojišťovny rozhodl, že utratí za nesmyslný a zkorumpovaný projekt IZIP 1,8 miliardy korun, a to byly ještě tenkrát hodně tvrdé peníze (VZP nebyla pojišťovnou Martínka). 6) Za obdenní testování na covid převážně bezpříznakových jedinců jsme utratili přes 15 miliard korun. Nesnažím se teď hledat, co je dobře, nebo špatně. Nesnažím se srovnávat dobra a veřejné prospěchy mezi sebou. Jediné, co chci, je vidět přesně tu smlouvu, kterou se zdravotní pojišťovnou mám. Za co platím, kolik platím, co za to dostanu, jaké mám jiné alternativy.

Děti moje rovnostářský, není plán B. Všechny pojišťovny jedou stejně. Nejsou pojistné plány. Není konkurence soukromých pojišťoven. Je tu jen jeden chumel a spletenec různých státních organizací, jako spletenec chapadel nějaké mořské příšery. Neexistují objektivní universální pravidla a zákony, protože každý ví, že stát svoje vlastní zákony nemusí dodržovat, protože stát si přece nepotrestá vlastní chapadlo. Stát si ohne jakoukoli vyhlášku nebo zákon tak, aby to vypadlo, že předem udělaná objednávka je přesně podle zákona.

A teď, soudruzi, představte si zcela privátní pojišťovnu nespojenou se státem, která by řekla: pojištěnému Martínkovi nezaplatíme. Vsadím se, že by se rozjel takový shitstrom, že by to pojišťovnu zruinovalo, takže tohle by si vedení žádné pojišťovny prostě nedovolilo. Martínkova zdravotní pojišťovna to řekne s úsměvem, a teď se klidně na hlavu postavte.

A Češi se jako otroci skládají a zachraňují život Martínkovi. Nakonec spousta Čechů poslala dost peněz, že se z toho poskládalo 100 000 000 korun. Bravo! To je úctyhodný výkon. Celou radost mi tu kalí, že musíme všichni navíc ještě hromadit další miliardy z našich výdělků, aniž bychom měli jakoukoli jistotu, že když nám vznikne vzácné onemocnění, stát a ZP se o nás postará. Je to vyfikaná pojistka, viďte. Musíte ji platit, nechrání vás před katastrofou a nemůžete ji vypovědět.

A teď si vzpomeňte, proč máte strach z volnotržního pojištění a z volnotržního zdravotnictví: Oni by nás ti kapitalisti nechali ve štychu a klidně by nás nechali umřít.

Tak uff: jsem strašně rád, že tohle by se nikdy v našem socíku stát nemohlo.

 

ODKAZY:

1) https://is.muni.cz/el/econ/jaro2009/PFSPSA/um/Definujte_pojisteni_-_spol._cast_c._13.doc

2) https://www.penize.cz/pojisteni/15687-jaky-je-princip-pojisteni

3) https://cs.wikipedia.org/wiki/Poji%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD_majetku

4) https://hn.cz/c1-51686290-pojisteni-majetku

5) https://www.cap.cz/slovnikacs/10963-item-2006

6) informace o pojištění Martínka jsou uvedeny zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-miliony-poslali-lide-co-pribeh-sbirky-pro-martinka-ukazal-o-stavu-systemu-237371

 

 

Autor: Martin Vavruša | pátek 29.9.2023 19:43 | karma článku: 36,60 | přečteno: 4028x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Jsme vadné kusy

A zase po roce přijel do Liberce cirkus. Tedy Night of Warriors. Zašlá sláva minulosti, kdy celý event naplnil libereckou Arénu, tentokrát dávala jen slabou ozvěnu v místním kulturáku, stala se z toho taková klubovka.

1.4.2024 v 17:42 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3075x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2327x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma: 37,17 | Přečteno: 4041x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik