Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je odporné, aby na nemocných lidech někdo vydělával. KDOKOLI!

Přesně tak to je, mojí milí indoktrinovaní, i již od-indoktrinovaní čtenáři. Tento bazální morální imperativ máme my Češi přímo vepsaný v genech. Někteří si ho dokonce nechají tetovat na záda.

Tady mi prosím dovolte vzpomenout slavný výrok slavného českého lékaře, korupčníka a vinaře Dr. Davida Ratha: „ Nemocnice mají léčit a ne vydělávat“.  Není náhodou, že se tento český velikán a myslitel halil do barev oranžových komoušů. A tak nemocnice neměly na investice a kupování nových přístrojů a rekonstrukce budov opět musel dotovat daňový poplatník ve zcela nesystémových a netransparentních finančních injekcích. Jo - a fakt necinkají.

Nemůžete ale očekávat od průměrného voliče, že se bude orientovat v džungli financování státního socialistického zdravotnictví. Nemůžete od voliče očekávat ani znalosti, ani informace, ani kritické analytické myšlení. Takový volič nedohlédne za poselství billboardových maximálně trojslovných výkřiků. Ale jedno volič ví zcela jistě: Jsou tu nemocní lidé, my platíme zdravotní daň, a tím hromadíme finance na jejich léčbu. (Ale chceme platit málo, zaplatit by to měli především ti bohatí, my přemýšlíme, jak platit co nejméně, nebo jak pracovat načerno a neplatit vůbec.)

A když si představíme, jak si nějaký obézní, zpocený, obhroublý podnikatel ve svém drahém saku a naleštěném baworáku kupuje dranou dovolenou a šperky pro svou třetí milenku, a u toho vysává zdravotnictví, a pak chybí peníze na ty podvyživené plešaté chudáky s rakovinou v nemocnicích, s hnusnou stravou a chybějícími léky (viz blog Markéty Šichtařové: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=802833 ), jak chybí personál, který tam nešťastné pacienty ve vlastních fekáliích nechá ležet několik dní, zaplaví nás spravedlivé rozhořčení:

NA NEMOCNÝCH LIDECH BY SE NEMĚLO VYDĚLÁVAT!!!

Hnusné, odporné, nemorální, nesolidární, nehumánní, nelidské. Ten stát by s tím měl něco udělat! A ten pán na tom billboardu tomu zatne tipec, ten totiž myslí především na ty slabé a na nás občany (no tak určitěéé).

Dobrá, miláčci. Na nemoci nebudeme vydělávat. Nikdo. Nasbírané peníze použijeme jen pro nemocné a kolektivně si řekneme, že finance použijeme účelově, žádné šperky, žádné baworáky, žádné dovolené. Ačkoli ti inteligentní, kteří dočetli až sem, už v tom cítí háček a zradu a vědí, že takhle svět nefunguje. Ale pojďme tu pracovní hypotézu přijmout a chvilku s ní pracovat.

Všichni měsíčně zaplatíme naše zdravotní pojištění, a tak se objeví peníze na účtech pojišťoven a především na účtu VZP. Pro zjednodušení si řekněme, že pojišťovna nasbírá částku 100 miliard korun českých ročně. A máme tu hromadu peněz pro nemocné chudáky. Máme tu 100 miliard, abychom jim zlepšili zdraví, ulevili od bolestí, zachránili život, a tak to má být, soudruzi.

A tento cíl musíte realizovat pomocí nějakého personálního a technického zázemí. Věděli jste, že v nemocnici i v soukromých ordinacích tvoří mzdy personálu cca 70 % všech nákladů? A pokud chcete personálu poslat na účet 30 000, vaše náklady zaměstnavatele jsou zhruba 60 000 Kč. A pokud tady bude nějaký „Klugscheisser“, který to dopočítá přesně na haléře a pak v komentářích bude dělat z autora idiota, pak podotýkám, že tento text není o účetnictví, ale o principech, takže si mohu pro představu dovolit jakékoli zjednodušení, které stále věrně kopíruje realitu.  Kam tedy zmizí oněch chybějících 30 000 Kč, neboli 50 % mzdových nákladů, neboli 35 % nákladů nemocnice?

Zhruba 50 % mzdových nákladů nemocnic zmizí na:

  1. Zdravotní pojištění zaměstnance nemocnice. To je fér, zaměstnanec nemocnice taky musí mít svoji sociální péči. Prakticky se finance přesunou zpět na konto zdravotní pojišťovny, kde už jednou byly. Sice zbytečný transfer tam a sem, ale tohle mě nepálí.
  2. Sociální pojištění. Tady už to skřípe. Morálně mě to zase tak moc netrápí krom faktu, že stát spravuje důchody katastrofickým způsobem a blížíme se kolapsu důchodového systému. Přesto máme průvodní premisu: za ty peníze chceme léčit lidi, nikoli starat se o důchodce. A náš prvotní cíl už se trochu eroduje, nemyslíte? Takže platíme zdravotní pojištění, aby důchodci měli důchody? Nejdříve slibujeme nějaké dobro, pak z toho uděláme trochu jiné dobro, pak už to nebude dobro a nakonec to bude úplně něco jiného. Ale po předvolebních slibech dnešní pětikoalice nás už jen tak něco nevytočí.
  3. Daň z příjmu. A tady to začíná. Takže máme stát, aby pohlídal, že peníze nasbírané na pomoc nemocným se použijí pro nemocné, a za tu službu si stát sloupne daň? 15 % za co? Tady se najednou přesunou peníze ze zdravotního systému do státního rozpočtu. A to je velká černá díra. Co si za to koupíme, děti moje? Za 2 mega fotečky pro jednu otylou a ošklivou ministryni? Služební cestu na Tchai Wan?  Dotace na Čapák, aby největší korupčník v historii trochu ušetřil a koupil své blondýně nějaké šperky a dovolenou na Kypru?  Nové Audiny pro policejní prezidium? Miliónové odměny pro ministry a náměstky? A občanům se řekne: kdo by bez daní stavěl silnice? Aha, chápu…takže platíme zdravotní pojištění, aby nemocnice platily daně, abychom měli dálnice??? OMG. Pořád vám ještě nedochází, jak je to perverzní?

A co jsou další náklady zdravotnických zařízení? Léky, zdravotnický materiál, přístroje, voda, energie… A víte, že ze všeho toho nemocnice platí daně? No jasně, překvápko! Chudí lidé potřebují léky, leží na lůžku, umírají, mají bolesti -  ale nejdříve zaplať daně, nemocnice! Jak logické, že? Vzpomínáte, jak se socialisté všech zemí bili v prsa, že jim jde o chudé a jak by kapitalismus způsobil, že by se chodí a nemocní nedostali k péči? A tak to socialisté pro jistotu zdaní. A zase si sloupneme miliardy měsíčně z budgetu pro léčbu nemocných, a ta částka spadne do státního rozpočtu. A teď si, moji milí indoktrinovaní přátelé, jen pro procvičení, ještě jednou přečtete bod 3).

Tady už bych průvodní premisu považoval za rozbitou. Kapitalismus jsme do zdravotnictví zakázali, ale kýženého cíle nebylo dosaženo. A peníze určené pro chudé a nemocné místo zlých kapitalistů drancují ještě horší komunisti. Platilo by to, i kdybychom se nalézali ve Švýcarsku. Nicméně nalézáme se v České Republice a situace je ještě o ligu horší.

Víte, jak probíhají výběrová řízení na nákup materiálu a přístrojů v nemocnici? Pokud je výběrko, neboli tendr křišťálově čistý jako okvětní lístek lilie, dostanete se na cenu jednoho CT přístroje cirka dvojnásobnou, než kdybyste zaťukali na kancl ředitele společnosti, která to vyrábí, a řekli: „Zdarec, ja sú nějaký Fanda, bych chcel hentantů mašinku, jak dělá ty špicové obrázky, kolik to tak asi koštuje, náčelníku?“ Si to Fanda odveze na kárce hned ten den a zaplatí 50 % částky, kterou zaplatí nějaký slavný pražský špitál!! Jako fykttybrďo. Ať mne picne, jestli kecám.

A tady dám prostor místním etatistům, kteří umějí pohlédnout do hloubky a umí nám vysvětlit, jak je ten kapitalismus hloupej a jak vlastně potřebujeme ten stát, protože tamto a todlencto. Tak prosím, vysvětlete nám tyhle ceny, prosíííím! Moje vysvětlení je jednoduché: kde je úředník, kde je někdo, kdo rozhoduje o cizích penězích, nikdy se nerozhoduje čistě. V té 200% ceně jsou zahrnuty náklady na různé motivační procesy, které dovedou příslušného úředníka ke kvalitnímu rozhodnutí. Nevěřím, že se někde pod stolem dávají obálky, dnešní doba je o mnoho sofistikovanější. Do té nadceny se vejde školení pro personál (probíhá 14 dní na Mauriciu – jen pro management samozřejmě), tady pan ředitel může koupit baráček u Prahy za 2 miliony (tržní cena 15 miliónů). A tak dál a dál, technik je milion.

A tím ten humus zdaleka nekončí. Staré rčení praví, že košile je blíže než kabátek. Ale zase kabátek může být o dost z dražší. A konkrétně ten náš, český Kabátek, generální ředitel VelmiZkorumpovanéPojišťovny, ačkoli tu svoji pojišťovnu měl ve ztrátě, nechal si za odměnu vyplatit několik miliónů. Ano, ano, několik miliónů z peněz, o kterých jste ze začátků kňučeli jak spráskaná štěňata, že jsou pro chudáky nemocné, a jen stát zabezpečí, aby se na nich nějaký zlý podnikatel nenapakoval. A nebojte, on se tam někde v teple VZP ohřívá i Mirda Kalousků, nějakej Faltýnek mu to dohodil. Ale Mirdu mám rád, je aspoň vtipnej. Rytíř dobra to samozřejmě není.

Tohle podhoubí spletitých finančních toků a netransparentních rozhodnutí se prosím nazývá „neefektivita“. A tyto neefektivity vytahají z celkového budgetu určeného na péči o nemocné, staré a onkologické pacienty další miliardy ročně. Prachy crčí z miliónů děr do všech stran, a jestli nám vyteče „jenom“ 30 % všech zdrojů, je to ještě dobré. Bojím se ale, že vyteče mnohem víc, aspoň 50 %.

A teď se prosím vraťme na začátek, kdy zlý podnikatel vlastní síť nemocnic, kontroluje každou investici, kupuje za tržní ceny, tlačí dodavatele cenově dolů, vyjednává se soukromou pojišťovnou, snaží se v konkurenčním prostředí zajistit co nejlepší kvalitu a za nejlepší cenu, aby porazil konkurenční nemocnice a nakonec akcionářům zajistil 5% výnos. Ještě jednou pro všechny:  5 % výnos!!! Ještě vás těch 5 % tak strašně štve? Notabene pokud se sami můžete stát akcionářem a být v dozorčí radě a účastnit se spolurozhodování? Na nemocných by nikdo neměl vydělávat, ale pokud už realita je, jaká je, jsem pro férovou hru, kterou stát jen kontroluje, aby se neděly nezákonné věci, a jsem pro krásný 5% výnos pro akcionáře. Nejsem pro socialistickou žumpu, kde vylejeme 50 % do kanálu.

A co nemocní, kteří nemají peníze?  Ano, tuhle otázku jsem čekal, vy „Klugšajzeři“. Ten rozdíl mezi 50 % (neefektivita) a 5 % (férový výnos pro akcionáře) nám dává 45 % polštář pro charitativní větev. Programy léčby pro chudé se dají nasbírat z charitativních programů, existují třeba pilotní programy, kdy léčbu platí farmaceutické firmy v rámci studie a tak dál. Všechno pořád 1000x lepší než ten socík, kde nakonec nebudou léky pro nikoho.

Autor: Martin Vavruša | neděle 11.6.2023 18:26 | karma článku: 31,67 | přečteno: 1433x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Jsme vadné kusy

A zase po roce přijel do Liberce cirkus. Tedy Night of Warriors. Zašlá sláva minulosti, kdy celý event naplnil libereckou Arénu, tentokrát dávala jen slabou ozvěnu v místním kulturáku, stala se z toho taková klubovka.

1.4.2024 v 17:42 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3075x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2327x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma: 37,17 | Přečteno: 4041x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik