Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měním daňový domicil, pa pa

Úsporný balíček. Tak strááášně moc se mi nechtělo psát tenhle text. Znáte ten pocit, když držíte cep v ruce, sláma je už vymlácená, ale vy si taky chcete aspoň jednou bouchnout?

Pojďme si to popořadě trochu srovnat do kupy, jak to teda všechno bylo.

Od roku 1989, kdy jsme shodili jho socialismu a objevili jsme kouzlo trhu, začali jsme si na světových trzích jako stát půjčovat peníze. A tak nám to zachutnalo, že jsme si už jen půjčovali, půjčovali a půjčovali a u toho jsme zapomněli, že musíme i produkovat a splácet. Jak říkával taťka Špidla: Zdroje jsou. A jak říkala teta Maláčová: Kde na to vezmeme, to je taková plytká otázka.

A tak jsme se kolem roku 2000 vydali na tzv. řeckou cestu. My se prostě prodlužíme a proregulujeme konečně k tomu blahobytu. Rozuměj socialismu. Jako teď vážně, nechtěli jsme to všichni. Chtěli to kolektivisté všech barev. Ale stále nás tu bylo hodně, kteří už dlouhá léta varují, že řeckou cestou fakt ne.

Poctivě jsem chodil ke všem volbám a vždy jsem volil politické strany, které racionálně říkaly: vyrovnaný rozpočet, žádné dotace, osobní zodpovědnost a nízké daně. Prostě efektivní štíhlý stát. Po státu jsem nikdy nic nechtěl, platil daně a pracoval a pracoval a studoval, nezřídka jsem míval měsíčně 200 hodin přesčasů.

A tak se naší čeští kolektivisté, v honbě za kolektivistickým diktátorem s nejlepší kravatou, nejlepším PR a s nejhorší češtinou, provolili od KSČM, přes ČSSD, až k ANO. Ano, ano, střídali se nám tady špatní politici; kuriózní je, že špatní voliči se nestřídali, ale úpěnlivě zůstávali. Čím větší stát, čím větší regulace, přerozdělování a zdanění, čím větší zadlužování, tím více se tihle voliči tetelili blahem.

My konservativci a libertariáni jsme si pera mohli vypsat, abychom je varovali před tím, co se stane s národem, který se předluží. Ale znáte to, dokud hraje hudba a pivo teče proudem, proč by se netancovalo. A věděli jste, že v roce 2020, 2021 a 2022 byla Česká republika nejvíce zadlužující se ekonomikou v Evropě? A věděli jste, že jenom obsluha toho dluhu je přes 70 miliard korun českých ročně? Kdybychom ty peníze místo na správu dluhu chtěli rozdat důchodcům, každý by mohl měsíčně dostat asi o 6000 Kč více. 

Ale teď tu máme falešné dilema, že všech dilemat to nejfalešnější: dát peníze důchodcům, nebo být rozpočtově zodpovědní??? Ale, milí kolektivisté, to jste podělali, protože kdybychom byli rozpočtově zodpovědní posledních 20 let, mohli jsme dneska dát peníze důchodcům, chápete? A ne, nevymlouvejte se, nemůžou za to ti zlí politikové, na které pořád nadáváte. Můžete za to vy, že nevíte, co se stane, když volíte kolektivistické ideologie.

A každá párty jednou skončí. A právě tu máme pauzičku, kdy slepenec pěti, z čehož čtyři pětiny jsou deklarovaní kolektivisté a jedna pětina je pseudopravicová strana (prefix „pseudo“ znamená, že se jako pravicová deklaruje, ale chová se jako ta nejvíce levicová), se pokouší o nějaký úsporný balíček. A pokud tam slyšíte, že bude úsporný a doufáte, že vrchnost nějak bude spořit, tak na to zapomeňte. Vrchnost se rozhodla, že spořit budete vy, milí voličové. Voni si ty dotace a prebendy vzít samozřejmě nenechají. Tu moc jste jim ale dali do rukou vy, na to nezapomeňte.

Je to jako prsten moci. Nemůžete doufat, že někomu dáte Sauronův prsten, a on zachrání svět. Nene, ten, kdo touží mít takovou moc jen pro sebe, bude vždy stejný diktátor a svět bude chtít uchvátit. Cílem hry je, aby nikdo neměl Sauronův prsten moci. Teda to je cíl nás, libertariánů. Váš cíl, cíl kolektivistů, je dát prsten moci tomu s nejlepším PR a s nejhezčí kravatou. A pak se zase budete strašně divit, že vám se zvednou daně, ale voni si přidají na výplatě. No jistě. A jak by to asi mělo být jinak?

A teď největší společenské téma bude, jak stabilizovat veřejné rozpočty a rozhodně to udělat tak, aby to bylo spravedlivé. A o tu spravedlivost jde především, protože kňů kňů, nedej bože, aby to dopadlo více na ty chudé, a méně na ty bohaté, protože jak k tomu ti chudáci přijdou, viďte? Oni ti bohatí jsou stále ještě třídním nepřítelem, z těch lidí to nevymlátíte, ani když jim u ucha cinkáte klíči. Jak je někdo bohatej, musí krást. Zavřete ho. To, že kradou vaši potentáti, kterým jste do ruky vložili klíče od státní pokladny, to vám nevadí. Nevadí to, protože je to určitě nějaká kampaň, a to se nepočítá a určitě to mysleli dobře. To poznáte podle kravaty. A hlavně když je někdo bohatej, už nemá potřebu krást. Moment… bohaté vlastně nemáme rádi. No - neřešme to, tak nějak to asi bude. 

A teď, jak ale navařit balíček daní a regulací tak, aby spravedlivě dopadl na české občany? Pokud bychom se vážně snažili o spravedlnost, navrhuji, aby tu sekeru zaplatili voliči ČSSD, KSČM, ANO, Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL. A to poměrně tak, jak nás strana, která byla u vlády, nejvíce zadlužila. Takže za mne by bylo fér, aby voliči ANO a ČSSD platili nejvíce, ne? Tam jste měli ty Špidly, Paroubky, Maláčové, a pak ten Babišův trapnocirkus. Vůbec nechápu, proč bych měl ty dluhy platit třeba já, když jsem byl od začátku proti, nechtěl jsem je a volil jsem jen politiky, kteří byli zásadně proti dluhům. Proč bych to za vás měl platit já, když jsem vás tolik let varoval, že je to špatně a že se tohle může stát? Proč bych měl platit já, který chtěl štíhlý stát, nikoli bambiliony úředníků a státních zaměstnanců?

Takže tohle je podle vás, kolektivisté, jako spravedlnost, že vy si tady uděláte párty, uděláte si nepořádek, zaděláte podlahu a rozbijete skleničky a stoly, poházíte židle, a my, svědomití, pracovití a zodpovědní občané, co to chtěli jinak, to za vás jako uklidíme a zaplatíme?

Tak to teda ne. Měním daňový domicil, tohle si ukliďte sami. Díky a pa pa.

Autor: Martin Vavruša | neděle 4.6.2023 10:40 | karma článku: 45,74 | přečteno: 12992x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Jsme vadné kusy

A zase po roce přijel do Liberce cirkus. Tedy Night of Warriors. Zašlá sláva minulosti, kdy celý event naplnil libereckou Arénu, tentokrát dávala jen slabou ozvěnu v místním kulturáku, stala se z toho taková klubovka.

1.4.2024 v 17:42 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3075x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2327x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma: 37,17 | Přečteno: 4040x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik