Ať už je ta měnová reforma!

11. 12. 2022 15:50:12
Zase stavím na své oblíbené benzínce. Mám to vypočítané. Ideální timing na odpočinek, na toaletu, na kávičku.

Zdravím benzinářku, kterou tady obvykle v tuto dobu potkávám, a ona se na mne už směje jako na štamgasta. Dám si kávičku a sendvič. Pak u kasy nechávám třímístnou částku. Nevím proč, ale vždy je mi ta situace nepříjemná. Nejen, že je to každodenní připomínka inflace a rostoucích cen, ale počet nul na bankovkách mi tak nějak koreluje s nekompetencí vlád za posledních dvacet let. A to zase zhusta koreluje s ekonomickým analfabetismem našeho národa, potažmo mírou náboženského socialistického fanatismu, v němž neustále vyhrává víra, že lze něco vytvořit z ničeho a že lze tiskem bankovek uspokojovat perverzní choutky voličů donekonečna.

A tak jak voda teče z kopce, tak taky každou hodnotu nakonec někdo zatáhne. Pamatuji si na dětství, kdy naše silná koruna mi v Polsku dávala pocit jisté ekonomické nadřazenosti a stovky a tisíce zlotých, co jsme dostali za pár korun, abychom si mohli něco v Polsku koupit, nepřímo ukazovaly na to, jací křováci tam žijí. A nejen v Polsku. Jak někdo řekl „italská lira“, automaticky v mysli naskakoval pocit: „bezcenný šunt“. Ale jak někdo řekl „západní marka“, to jste se už pomalu chtěli stavět do pozoru. Panečku, to je měna.

A tak beru svoji naducanou peněženku, která jde sotva zavřít, abych vyndal polovinu bankovek, co v ní leží, a zaplatil prachsprostou kávu. A u toho cítím vnitřní pocit ponížení. Já Evropan, já Čech, občan kdysi průmyslové skoro-velmoci s pevnou měnou, najednou mám plnou peněženku bezcenných papírků, abych zaplatil za kávu jako na nějaké arabské tržnici. Ach, Rašíne, co jsme to udělali s ekonomikou země, pro kterou jsi zemřel? Kolik nul ještě uneseme, než to někdo začne řešit? Ještě dvě? Ještě čtyři?

A všichni cítíte, jak z toho jednou budeme muset ven. Víte to. Bojíte se na to myslet, ale tušíte to. Vaši rodiče to zažili a do poslední chvíle nevěřili. Teda... někteří tušili, někteří věděli, ale zaplatili všichni. Končí párty a vystavuje se složenka za konzumaci.

Měnová reforma se tomu říká.

Nemusí mít nutně podobu té z roku 1953. Nejspíš ani mít nebude. Koneckonců technologie je už někde jinde. Ale „státem řízená změna hodnoty platidla“, což jest definice měnové reformy, to v nějaké variaci bude.

A tak tedy, prosím pěkně, milá sociální, proevropská, humanistická a zelená vládo, až oberete lid o jejich úspory, mohu požádat, abyste škrtli minimálně dva řády? Jen pro lehkost manipulace. Rád bych za kávu platil jednomístnou částkou a za barák tak maximálně pětimístnou. Rád bych jel do ciziny a zažil opět ten pocit „WOOOW, ty máš KORUNY?? Ty jsi husteeej.“

A nejvíce se těším na to, jak lidé budou zase naštvaní. Bohužel tady zase bude pár sebevražd lidí, kteří věřili státu, a ten je opět připravil o všechny úspory. Ale ty sebevraždy budou hezké memento toho, že věřit státu se prostě nemá. Memento toho, že nastavení „Co stát dělá pro lidi? Co stát udělá s cenami? Co stát udělá pro chudé? Co stát udělá s tímto a tamtím?“ – zkrátka že tohle nastavení vede k bídě, utrpení a smrti. A budeme to opakovat tak dlouho a bude umírat tolik lidí, dokud nepochopíme, že státu se nemá věřit. Stát má hlídat, stát má kontrolovat, stát má vymezovat základní mantinely našeho ekonomického života, ale nesmí se do něj vměšovat a nesmí nás omezovat.

Dále se těším na všechny ty kolektivistické fanatiky, kteří systematicky plevelí diskuze pod mými texty, kteří se systematicky dovolávají státních řešení u všech problémů, jak oni si sami před sebou zdůvodní ten krach. Co řeknou? Může za to mandelinka? Může za to válka? Mohou za to USA? Mohou za to uprchlíci? Pochopí někdy podstatu problémů? Třeba ne. Ale stejně za to zaplatí. Svými úsporami. Třeba pochopí jejích děti. A třeba taky ne, a i ty zaplatí svými úsporami. A třeba jejich vnuci si již připustí, že stát je tu od toho, aby jako rozhodčí pískal fauly, ale že nikdy nesmí kopnout do toho pomyslného ekonomického míče.

A tak tedy házím na Strakovku pomyslný kalamář jako rebel Rosenheim z Obecné školy a prohlašuji: Povídám, chci měnu!!!

Autor: Martin Vavruša | neděle 11.12.2022 15:50 | karma článku: 43.51 | přečteno: 12414x

Další články blogera

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma článku: 38.18 | Přečteno: 3036 | Diskuse

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma článku: 25.39 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma článku: 35.95 | Přečteno: 2315 | Diskuse

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma článku: 37.10 | Přečteno: 4022 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2046 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 32.68 Průměrná čtenost 6369

Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...