Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechno nám patřilo, než se to rozkradlo

Rád si s vámi povídám o optických klamech a kognitivních zkresleních. O funkcích funkce mozku, které nám asi evolučně pomáhaly k přežití, ale nyní z nás spíše dělají na veřejnosti blbečky.

Jo - a ještě také vedou k tragicky špatným rozhodnutím.  A dají se částečně odstranit. Třeba studiem. A proto dnes všem absolventům Vysoké školy života a výjimečně i absolventům marxismu - leninismu povím jedno tajemství.

Před rokem 1989 „nám“ patřil průmysl. Pak ho kapitalisté rozkradli a prodali cizákům, takže dnes už „nám“ nepatří nic.

Ano, ty úspěšné podniky kdysi vybudovali kapitalisté. Ano, často v nich pracovali dělníci s pracovními podmínkami, které nebyly nijak záviděníhodné. Ano, tu hroznou myšlenku, tu vizi, že je třeba tvrdé práce a boje o zákazníka, považovali kapitalisté za ctnosti.  A pak přišli ti hodní komunisté, kteří myslí především na lidi, a… kradli.

Nejen, že všechno, co vybudovali a vydřeli zlí kapitalisté, hodní komunisté ukradli a spoustu lidí u toho pozabíjeli, ale ještě to vedli od deseti k pěti, a tím průmyslový stát, kterým bylo Československo, prostě ztratilo tempo. A samozřejmě, že tu mlátím prázdnou slámu, jistě tu není nikdo, kdo by o těchto faktech pochyboval.

Ale do jaké míry byly ukradené podniky „naše“? Podle čeho jste poznali, že byly „naše“? Měl někdo z vás pocit, že něco z toho bylo vaše? Něco jste vlastnili, užívali si plodů vlastnictví, mohli o svém majetku rozhodovat? Haha. Nic z toho. Prostě jste na majetku viděli nějakou vlaječku nebo odznáček a v rozhlase nějaký reportér řekl: „Naše národní podniky“. A vás to zalilo falešnou hrdostí. Nic jste neměli. Nic vám nepatřilo. Nic jste nevybudovali. Horem dolem do vás pumpovali tuto falešnou perverzní hrdost na něco, co vaše nikdy nebylo a nikdy nebude.

Až po revoluci v roce 1989 se trh opět liberalizoval. Ano, opět se masivně kradlo, ale znovu nekradli praví kapitalisté a podnikatelé, kteří chtějí tvořit, nýbrž převlečení komunisté, kteří měli kontakty a know-how.  A pak konečně opět zlaté české ručičky začaly z nuly vytvářet firmy v českých rukách – tedy patřící jejich majitelům, ne všem. Opět se kreativní, pracovití Češi mohli pokusit dobýt trh a svět. Společnost začala bohatnout. Za mne dobrý.

***

A vedle toho taky zůstala sorta neúspěšných. Už neslyšeli v rádiu, jak nám patří tohle a tamto. Nepochopili, že právě teď mají příležitost, aby jim konečně něco mohlo doopravdy patřit. Buď z lenosti, nebo z neschopnosti neudělali vůbec nic. A tito lidé jsou dnes konfrontováni s krutou realitou, kdy sousedova koza ne a ne chcípnout a sousedovo auto je lepší než to jejich.

Jako projev této frustrace si tito lidé sednou k internetu a začnou vykládat, jak tenkrát to bylo lepší. Jak „nám“ patřil průmysl. Jak „nám“ patřily fabriky. Jak „nám“ patřilo tohle a tamto. A teď nám to nepatří. A nějak to těm lidem „jakoby chybí“. A v tom tkví ono kognitivní zkreslení.

Jak vám může chybět něco, co vám nikdy nepatřilo?

***

Místo toho, abychom neustále liberalizovali trh, zjednodušovali podmínky podnikání, snižovali daně, umožnovali novým a novým nadšeným Čechům realizovat jejich nápady, jejich podnikání, dovolili jim, aby jim patřilo přesně to, co si svojí prací vybudují - otáčíme pomalu kormidlo tam, kde jsme již byli. Snažíme se uspokojovat frustráty s kolektivistickými choutkami. Opět se snažíme o minimalizaci soukromého vlastnictví a maximalizaci vlastnictví kolektivního. Jen tak masy frustrátů opět dosáhnou pocitu, že „jim“ něco patří.  

Protože „my“ - to jsou především Češi, že ano. A sem tam Moravané a občas nějaký ten Slezan. (Mimochodem, já jsem Slezan. A možná jediný Slezan - libertarián.) Dokážu žít s tím, že něco patří Čechovi, něco Moravanovi, něco Němci, něco Polákovi, něco Slovákovi, něco mně. Budu s nimi obchodovat, nebo třeba nebudu - podle toho, jaké nabídnou podmínky obchodu. Jejich národnost je pro mě absolutně nezajímavá.

V ČR existují 3 druhy vlastenců.

Jeden druh vlastenců máchá ruskou vlajkou a s pocitem, že ušetří pár korun na plynu, je ochoten vzdát se kompletně celé civilizace.

Druhý typ vlastenců máchá evropskou vlajkou s pocitem, že evropský diktát je lepší než ruský diktát. Že centralizovaná a přeregulovaná ekonomika je okay, pokud se dělá z Bruselu. Prý pořád lepší, když se zavírají lidé a posílají pokuty za nic, než aby se jako na Ukrajině vraždily malé děti.

Třetí typ vlastenců mě děsí možná nejvíc. Mávají českou vlajkou a nepřiklání se k žádným zahraničním vzorům, ale v podstatě jsou to etatisté nejtvrdšího kalibru. Vandasova dělnická strana a Tomiodiktatura. Často lidé, kteří by nejraději chtěli disciplinovanou krutovládu, vyhlazovací tábory jinak vypadajících lidí, cizinců, lidí s odlišnými názory nebo s odlišnou sexuální orientací. Pokud to budou naše, české vyhlazovací tábory, je to v pořádku, protože co je české, to je dobré.

A pak vedle vlastenců jsou tu lidé, kteří odmítají mávat jakoukoli vlajkou. Chtějí svobodu. Chtějí podnikat a pracovat, kamarádit se se všemi, kteří jim vyhovují, a mít možnost nekamarádit se s kýmkoli, kdo jim nevyhovuje. Dělat svobodná rozhodnutí a vlastnit, co si vybudují.

Já nemávám žádnými vlajkami. Nepotřebuji odznáčky, symboly, pocit hrdosti a příslušnosti k jakékoliv jiné skupině než ke své vlastní rodině. Nezajímá mě žádná diktatura. Ani z Moskvy, ani z Bruselu, ani z Prahy. Nechci silného vůdce, aby zařídil tohle a tamto a u toho kradl. Nepotřebuju ani čáry na zemi. Mně, Slezanovi v Sudetech, jsou blízcí Sasové i Poláci.

A kdy bude v ČR zase líp? Až lidé přestanou mávat různými vlaječkami a hledat vůdce, který udělá „něco pro lidi“, až přestanou toužit po virtuálním kolektivním vlastnictví arbitrárně geograficky určené skupiny a začnou budovat svoje vlastní soukromé vlastnictví.

Pak bude líp.

 

Autor: Martin Vavruša | pondělí 12.9.2022 8:27 | karma článku: 45,36 | přečteno: 14503x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Jsme vadné kusy

A zase po roce přijel do Liberce cirkus. Tedy Night of Warriors. Zašlá sláva minulosti, kdy celý event naplnil libereckou Arénu, tentokrát dávala jen slabou ozvěnu v místním kulturáku, stala se z toho taková klubovka.

1.4.2024 v 17:42 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3075x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2327x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma: 37,17 | Přečteno: 4040x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik