Díky, Andreji, snížil jsi moje dluhy

16. 05. 2022 8:00:00
Inflace, inflace, inflace... Virus, virus virus... rus rus rus...... Mediální svět si oblíbil vlny a mně to nedá, abych nevytáhnul surfovací prkno a na jedné z nich se nesklouznul.

Všichni mluví o inflaci, které nabrala dvojciferných hodnot, a titulovaní ekonomové se pouštějí do analýz, prognóz a komentářů. Je to jako polární záře, jako by se to „ono samo dělo“ a my s úžasem a polootevřenými ústy ten jev pozorovali. Lidi chudnou prakticky každou sekundou, za bílého dne bez jakéhokoli zastání. A co vláda dělá pro lidi? A co by měla udělat Česká národní banka? K čemu jinému máme ty moudré centrální bankéře, než aby nás ochránili před těmito nevysvětlitelnými přírodními jevy, které nás prakticky za pár měsíců ožebračily?

Řeknu vám k tomu banální věc, kterou vám doteď nikdo z těch moudrých pánů ani politiků neřekl. Tajemství o inflaci. A není to žádná konspirační teorie. Je to fakt.

V zásadě nám může být inflace úplně jedno. No a co. Je to jen číslo v televizi. Auto je pořád auto, dům je pořád dům, kráva je pořád kráva a pořád na louce žere trávu a potom dojí mléko. Pořád sním jeden chleba a jeden sýr, bez ohledu na to, jestli někde v televizi říkají 2 procenta, nebo 20 procent. Proč by mne to číslo vůbec mělo zajímat, žádná z věcí, kterou znám, mám, potřebuji – žádná z nich vnitřní hodnotu neztratila. Všechno je, jak má být, a tohle je jen nafouknutá mýdlová bublina. Pořád budeme pracovat a pořád budeme obchodovat a pořád budeme vynalézat a žádná inflace s tím nic neudělá.

V médiích pořád vidíte, že vláda pro lidi nic neudělala a jak bylo za Bureše líp. Pojídači koblih si zvolili bandičku, která natiskla bambiliony peněz, a tím prostě zničila jedno konkrétní aktivum: českou korunu. Kdo dnes nechápe, že natisknutím peněz se měna zničí, je za mne trouba. A že vláda děláním pro lidi toho pokazila ažaž, o tom se bavit nemusíme. Každopádně zničila korunu. Je zničená, znehodnocená a je zcela jasné, kdo to udělal a jak. Krávy ale stále žerou trávu, pořád dojí mlíko, my se koruny ani nenajíme, ani pomocí koruny nevyrobíme sýr. Ať si tou zničenou korunou klidně jeden pán vytapetuje Čapák. Pokud je koruna takový zničený šunt, nepotřebuji ji. Za svoji práci se přeci mohu nechat platit švýcarským frankem, sousedovo auto můžu koupit za dolary a objednat si knížky Markéty Šichtařové můžu za bitcoiny. Nic z toho přece na hodnotě neztratilo a realita je neustále konsistentní. Korunu ať si dál psychopati v kvádrech a kravatkách dál ničí, jak chtějí, a ať si ji klidně dál používají požírači koblih. My pragmatici se orientujeme podle skutečných hodnot a zajímá nás realita.

Tak jako špatné auto nebo špatná mikrovlnka zaslouží do sběrného dvora, zaslouží i špatná měna na smetiště dějin. A teď přijde ta pointa: Česká koruna, jako jakákoli jiná státní měna, je měna s NUCENÝM OBĚHEM. A přesně o tohle jde. To je poslední ďáblovo kolečko. Stát, jeho úředníci a vyznavači organizovaného násilí v uniformách vás donutí měnu používat. Musíte korunou platit, musíte ji přijímat, musíte v koruně účtovat, musíte v koruně uzavírat smlouvy, musíte v koruně platit výplaty a daně. Vy ten hnus prostě musíte používat. A teprve teď si klaďte otázku: Proč řešíme inflaci? Proč fascinovaně pozorujeme ta inflační čísla, proč neustále kňučíme, aby vláda pomohla, když jsou vlastně vláda a stát přesně ten důvod, proč ta mizérie nastala?

Pořád chcete, aby vám někdo dal příspěvek, subvenci, dotaci; pořád chcete víc a víc těch nehodnotných papírků a ten příští psychopat vám ty papírky zase natiskne a rozdá, a zatímco vy budete chrochtat blahem, jak něco dělá pro lidi, mizérie těch papírků se bude neustále prohlubovat. Jestli někdo chce skutečně udělat něco pro lidi (i sám pro sebe), postaví se doprostřed a hlasitě prohlásí: Dost bylo toho svinstva, teď už to je měna s DOBROVOLNÝM oběhem, kdo ji používat nechce, ten nemusí. A necháme tu měnu odkráčet do dějin a stejně tak tam necháme odkráčet i euro. Psychopat ve vládě či centrální bance si pak může tisknout megabambiliony těch papírků, ale nám to bude jedno, krávy stále budou žrát trávu, dojit mléko, slepice snášet vajíčka a já léčit lidi. Vypořádáme se v měně, která nás nenechá ve štychu a která se nebude dát takto snadno zkorumpovat oligarchy. V jaké? V jaké kdo bude chtít.

Prostě jim tu hračku vezmeme z rukou a vrátíme se k tomu, že co si naspořím, to mi zůstane. Nikdo z těch bílých límečků tohle nikdy neřekne, jen se bude lamentovat: Ježíši 15 procent, a Ježíši možná 20 procent a Ježíši valorizace důchodů a Ježíši jak vláda pomůže rodinám, jak pomůže důchodcům, jak pomůže těmhle a tamtěm a jak si vláda zase nahrabe na své kampaně a pro lobbisty a pro oligarchy. Nikoho už nenapadne říci: Víte co, tak si tu vaši znehodnocenou korunu všichni nacpěte do chřtánů, my, svobodní lidé z tohoto letadla prostě vystupujeme. Nechceme měnu s nuceným oběhem, udavte se s ní. Naše pole, naši krávu, naše sýry, naše podniky těmi experimenty už ničit nebudete.

Ti, kteří přemýšlejí trochu logicky, současnou inflaci čekali už před dvěma, třemi lety a udělali opatření. Dluhy si nechali v korunách, ale aktiva vyvedli mimo korunu. Takže za mne dobrý, díky, Andreji, snížil jsi moje dluhy, ale na moje peníze stejně nedosáhneš. A co vy, koblihy, taky jste se takhle chytře zabezpečili, nebo vám zbyly oči pro pláč a fňukání, že bylo lépe?

Autor: Martin Vavruša | pondělí 16.5.2022 8:00 | karma článku: 30.82 | přečteno: 2505x

Další články blogera

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma článku: 38.18 | Přečteno: 3038 | Diskuse

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma článku: 25.52 | Přečteno: 1104 | Diskuse

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma článku: 35.95 | Přečteno: 2315 | Diskuse

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma článku: 37.10 | Přečteno: 4022 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 246 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 32.70 Průměrná čtenost 6369

Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...